Alles over asperges kooktijden schillen vitaminen en hoe ze groeien


alles over de aspergeInformatie over asperges:

- Schillen van asperges

Deze schillen en kontjes moet u nog niet weggooien. Als u ze voor het koken van de asperges onderin de aspergepan legt en meekookt, blijft de smaak van de asperges beter bewaard. Groene asperges zijn minder vezelig dan witte asperges en hoeven daarom ook niet te worden geschild. Bovendien hebben groene asperges meer smaak. Wilt u nu zeker weten dat u goede asperges hebt, kijk dan naar het kopje. Als dat stevig en dicht is, is de asperge nog goed.

- Het koken en bereiden van asperges

Zowel witte als groene asperges kunt u heerlijk koken. Voor gare asperges moet u 15 à 25 minuten kooktijd rekenen. Hoe dikker de asperges zijn, hoe langer u ze moet koken. Maar roergebakken groene asperges smaken ook erg goed. Reken hiervoor (ook afhankelijk van de dikte) 5 à 10 minuten.

Asperges kunt u het best koken in een speciale aspergepan. De kopjes van de asperges kunnen zo niet kneuzen, want ze kunnen hierin rechtop staan. Voordat witte asperges gekookt worden, moeten ze eerst dun worden geschild, van het kopje naar het kontje. Dit gaat heel makkelijk met een speciaal aspergeschillertje. Ook moet er een stukje (ongeveer 3 centimeter) van het voetje afgesneden worden.

- Bewaren van asperges

Er zijn ook asperges die boven de grond groeien. Dat zijn de groene asperges. Ze worden groen doordat ze de hele dag lekker kunnen zonnen. En door dat zonlicht bevatten ze een heleboel vitamine C. Maar ook een flinke dosis vitamine A. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u de asperges niet meteen wilt gebruiken als u ze gekocht heeft. Rol ze dan in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Zo zijn ze nog 2 dagen houdbaar.- Aspergemenu met zalm (simpel, vlug klaar en overheerlijk) TIP !

Asperges bereiden: recept van Nellie uit Lepelstraat !

Menu voor 2 personen heb je 1 kg asperges nodig.
Schil ze met een dunschiller van onder de kop naar beneden.
Leg ze heel in een pan met een klein beetje water.
Voeg er een beetje suiker aan toe en een klontje boter. Wanneer de asperges koken is het nog ongeveer 7 á 9 minuten laten garen. Zet de gas uit en laat de asperges nog in het nat liggen, ongeveer 2 minuten. (afhankelijk van de dikte) Giet de asperges af en serveer ze op een asperge-bord. (bord met gaatjes en opvangbord er onder) Leg er een paar lapjes gerookte zalm er overheen en doe dit dan nog 25 sec. in de magnetron op 600 Watt of even onder de grill. Tot dat de zalm smelt. Nog een beetje dille eroverheen of provencaalse kruiden. Peper naar smaak toevoegen. Eet smakelijk. Dit aspergemenu uitprinten klik hier- Voedingswaarde uitgedrukt per 100 gram product

Energetische waarde67 Kj / 16kcal
Vitaminen A3 mg
Vitaminen B10.10 mg
Vitaminen B20.07 mg
Vitaminen C30 mg
Calcium20 mg
Fosfor60 mg
Ijzer 1 mg
Vezels1.5 mg

Weinig caloriën en gezond ! Eet smakelijk.- Waar komt de asperge vandaan ?


Asperges werden 5000 jaar geleden al gegeten door de Egyptenaren. En later was deze kleine stengel zeer populair bij de Grieken en de Romeinen. Ze geloofden zelfs dat de asperge geneeskrachtige kwaliteiten bezat. Ook Lodewijk XIV, de Zonnekoning van Frankrijk, was gek op asperges. Hij liet zelfs kassen bouwen zodat hij ze het hele jaar door kon eten Asperges zijn familie van de lelie die in speciale aspergebedjes worden gekweekt.
Eigenlijk zijn het heel jonge plantjes die onder de grond groeien.
Zo gauw hun kopjes boven de grond dreigen te komen, worden ze meteen toegedekt met aarde en ontstaan er bergjes. Op die manier kan er dus nooit zonlicht bij komen en blijven ze wit. Als de witte asperges klaar voor de oogst zijn, worden ze afgestoken met een speciaal mes. Om te voorkomen dat ze boven de grond alsnog verkleuren, worden ze in ruime waterbakken gelegd


Voor nog meer recepten en gerechten over asperges klik hier


 

Asperges, lekker en hartstikke gezond