De Auvergnepolder in Halsteren

De Auvergnepolder in Halsteren ligt rondom de Zuiderkreekweg Slikkenburg Tholenseweg en het Lange Water en tegen het Industrieterrein Theodurshaven Bergen op Zoom Op de grens van Brabant en Tholen Zeeland. Het gebied heeft een oppervlakte ca 4 km2. De uitloper van de Brabantse Wal tegen het eiland Tholen aan met de Schelde Rijn verbinding tussen de vroegere Eendracht. Hier gingen we vroeger ook in zwemmen en vissen, toen was het nog zout water met eb en vloed.

foto's maken met kinderen

Terug naar Halsteren

Hoe ziet de toekomst er uit voor de Auvergnepolder?

De uitloper van de Brabantse Wal tegen het eiland Tholen aan met de Schelde Rijn verbinding tussen de vroegere Eendracht.
Hoe ziet de toekomst er uit voor de Auvergnepolder.
Tenet en de industrie laten de akkerbouw flora en fauna verdwijnen. Hoe denken de bewoners en de politiek hierover.
Meer capaciteit voor het stroomnetwerk door het steeds meer plaatsen van zonnepanelen, zonnedaken en windmolens die groenen stroom opwekken.
Hoogspanningsstation in de Glymespolder De Pals te Lepelstraat klik hier

auvergnepolder halsteren


windmolens-auvergnepolder

Regelmatig breng ik een bezoekje met mijn kleindochters Anouk en Evi om te fotograferen in dit mooie landschap en rijden we naar de dijk, waar het vroegere zwembad was gevestigd.
Vroeger gingen we hier zwemmen en zonnen aan de dijk. Zwemmen in de Oosterschelde het zwembad van Halsteren of Alters zwembad. Met de fiets er naar toe in de jaren 1950 en 1960.
Mijn vader, Gommert Bogers, lag ook aan de dijk in zijn lange onderbroek-;-) "Niet te ver Franske", riep hij dan. Later besefte ik me waarom hij dat riep. Hij kon namelijk zelf niet zwemmen. Ik heb het mezelf ook maar aangeleerd. We kregen dan ook 0,25 cent om een zakje chips te kopen. In dat zakje zat een blauw zakje waar weer zout in zat, dat vergeet je nooit, zulke bijzondere dingen.

hoogspanningsnet-380kv

Boven aan de dijk is er een uitkijkpunt. Hier kun je de polder inkijken richting Halsteren, Lepelstraat en Tholen. Aan de andere kant ligt de Oosterschelde , en het Bergsche Diep en de Prinsessenplaat. Jammer dat het informatie bord verdwenen is, met informatie over de planten dieren en vogels welke hier vertoeven. Met de verrekijker zien we de Kreekkraksluizen liggen en de daarbij behorende windmolens Klik maar op de foto voor een vergroting, dan kunt u dit zelf ook aanschouwen. Het is een heel nest van masten draden ijzerwerk ronddraaiende propellers om de economie draaiende te houden. Als we hier zijn doen we elkaar fotograferen en zijn we modellen voor elkaar We leren van elkaar truckje met het fototoestel, lensball en de mobiele telefoon. Kijk maar wat we ervan gebrouwen hebben, lekker bezig en vooral als het zonnetje schijnt.


waterschap brabantse delta

Onderaan de dijk staan 2 informatie borden en uitleg met kaarten en foto's. Waterberging Volkerak-Zoommeer en Het Waterschap Brabantse Delta.


Flora en Fauna in de Auvergenpolder.
Wat kom je zoal tegen in deze mooie polder. De aalscholver, boerenzwaluw buizerd de wilde eend, grauwe gans havik koolmees rietzanger, en nog veel meer. Deze vogels vliegen voeden en broeden in de polder. Ook de vogelgeluiden klinken als muziek in je oren. Kijk voor meer soorten op de site van waarnemingen.nl welke vogels zich in dit gebied bevinden.


aalscholver

Foto aalscholver bron Ger van Laarhoven

slechtvalk

Slechtvalk heeft zijn prooi te pakken foto bron Roberto Kraaijeveld


trucage met panorama foto

De panorama foto truc. De foto is genomen met een Oppo mobiele telefoon. Het werkt als volgt. Op de camera stand zet je hem op panorama foto maken. Links staat Evi met de verrekijker. Druk op de knop opname maken en beweeg je telefoon van links naar rechts. Wanneer Evi uit beeld is geeft je een seintje, dat ze dan achter jou langs moet lopen en rechts moet gaan staan. Terwijl je de foto van links naar rechts maakt, komt Evi weer in beeld en de truc is gelukt. Fantastisch toch. Dank je wel Anouk voor de tip.


kinderen fotograferen met lensball

We hadden ook de Lensball of glazen bol meegenomen. De windmolens staan nu op zijn kop. Altijd grappig om met de lensball te fotograferen. Nieuwsgierig geworden kijk voor tips en tricks op mijn lensball fotopagina.

Cor Wijnen Cor Boveé en Lucy Hensink

Waar nu de windmolens staan kon je vroeger lekker aan de dijk zonnen en zwemmen, hier een prentje uit 1947. Met Cor Wijnen Cor Boveé en Lucy Hensink


koosterschelde alters zwembad

Het Alters zwembad aan de Oosterschelde, bij laag water lekker lang lopen naar het water door het slik. De Windmolens hebben nu plaats gemaakt voor de recreatie.

watersnood halsteren tholenseweg

De Auvergnepolder heeft de watersnood overleeft. Nu nog de zonnenparken, windmolens, fabrieken, hoogspanningsstations en bedrijven ;-) De toekomst zal het leren.


Windmolenpark

Komt er hier een uitbreiding met grote windtribunes?

Hoe zal de toekomst er uit zien van deze polder en het landschap.

 

Windmolenpark Auvergnepolder Zuiderkreekweg Halsteren

panorama foto

Hier nog een leuke trucage foto genomen onder aan de dijk. Groeten van Anouk Evi en opa Frank Bogers. © 2021