Frank Bogers uit Lepelstraat 1964-1966

Foto's rapporten brieven maandkaarten bezoek Lagere School Ste Marie Huijbergen

Frank Op Kostschool

Laatst toegevoegd een oude rekening van mijn ouders,
met de bedragen er op van levensonderhoud etc.

Terug naar overzicht


klas van Frank Bogers Hiuijbergen

De lagere school Ste Marie huijbergen 5e klas schooljaar 1964-1965. Frank Bogers staat helemaal rechts onder broeder Martinus (Co de Crom). Toon Schillemans ook uit Lepelstraat 2e rij staand 5e van links

klassefoto lagere school frank bogers

De 6e klas schooljaar 1965-1966 bij broeder Giovanni. De 3e van links boven is Frank Bogers. Opmerking: Wie heeft er destijds mij gefilmd in het park. Zijn vader had een foto en filmzaak. Ben benieuwd of het filmpje nog bestaat.

voetballen op kostschool

Voetbal elftal 1965 Frank Bogers voorste rij 2e van rechts. Links voorste rij Adams uit Bergen op Zoom van de lampenwinkel. Broeder Albert

op bezoek internaat

Ik (rechts) op bezoek bij mijn broer Leon, vijver park van de kostschool Huijbergen. Leon Bogers zat op het internaat van 1963 -1964.
schoolrapport-internaat

Rapport klas 6b. 4 x per jaar kregen we een rapport. Ik deed daar altijd goed mijn best. Gezien het resultaat wat er mag zijn.

Mijn laatste rapport voordat ik naar de HBS het Mollerlyceum in Bergen op Zoom ging. Daar brandde ik helemaal af. Uit een beschermde omgeving de vrije wereld in. Kon er niet mee omgaan en was blij dat ik er na 2 jaar vanaf was.

gouden kaart 100 punten

Iedere maand kreeg je een kaart, kleur afhankelijk hoeveel punten je had.

jongens zwemmen op kostschool

Zwemmen bij de paters in Essen kosten 10 cent of te wel 1 dubbeltje. Dit was een betonnen bak gevuld met water. Ook de kikkers zwommen hierin.
de refter lezen spelletjes

Gezellig in de refter, boeken lezen van Arendsoog, Kuifje, Sjors en Sjimmi. Biljarten en tafeltennis. Heb me daar nooit verveeld. We waren daar "allemaal samen alleen".

brief aan mijn  ouders

Brief aan mijn ouders, kon je elke zondagmorgen typen. Ik zat daar op type les en aan het eind van de les mocht je een brief schrijven typen naar je ouders. De brief werd wel eerst gelezen voordat je de envelope dicht kon plakken.brieven aan mijn ouders kostschool

De laatste brief aan mijn ouders, geschreven op kostschool Ste Marie. Met de vermelding dat ik met de fiets naar huis kwam. Ik zie me daar nog fietsen, helemaal alleen. Een smal paadje langs de Huijbergseweg/Moerkantseweg

de laatste brief aan mijn  ouders

Zo te lezen was ik toch wel blij dat het gedaan was. Gezien de opmerking 30 juni Bevrijdingsdag. En dat ik toch wel aan vakantie toe was. Daarna ging ik naar de HBS in Bergen op Zoom. (Waardeloos, 2x blijven zitten in de 1e klas)
rekening kostschool

Rekening uit 1965 kostschool Ste Marie.

Oude nota of factuur van het pensionaat.
Kostgeld 1e termijn Fl 425,-
Studiegeld Fl 7,-
Ontspanning FL 15,-
Was FL 20,-
Machineschrijven en Steno
Tijdschriften en Boeken
Dokter en Apotheker
Melk, Levertraan
Kleer- en schoenmaker FL 2,75
Reisgeld
Brieven FL 6,05
Kleine voorschotten FL 4,95
Telefoon (kon je ook contant betalen Fl 0.10
1 dubbeltje om naar huis te bellen
Examengeld

Bij elkaar zo'n 500,- gulden.
Dat is voor één heel jaar Fl 1500,- .
Dat was in die tijd toch een heleboel geld.

interview kostschool

Interview Spits maart 2008 tekst Marjolein te Winkel

Buikpijn van heimwee op de kostschool

Frank Bogers (53) zat twee jaar op de katholieke kostschool St Marie in het Brabantse Huijbergen. “Het avondeten was niet lekker, maar verder was het een leuke tijd.”

“Ik ben de jongste uit een katholiek boerengezin van 7 kinderen. Ik was 10 jaar toen mijn ouders me in 1966 me naar de kostschool stuurden. Mijn twee broers hebben er ook gezeten. Het hoorde bij onze opvoeding, zo waren mijn ouders "2 jaar van ons af".

De school was 25 kilometer van ons dorp. Ik fietste met twee dorpsgenootjes ernaar toe, mijn koffer op de bagagedrager. Zeker de eerste maanden had ik soms buikpijn van heimwee. Elke zondag mocht ik naar huis bellen en om de drie maanden mocht ik even naar huis. Dan fietste ik naar ons dorp. Na een paar uurtjes zei mijn moeder: ‘het is weer tijd om te gaan’ en dan ging ik weer terug.

De broeders waren heel vriendelijk. Ze troosten me als ik heimwee had. In de winter gingen we vaak met de broeders schaatsen op het meer en in de zomers fietsten we naar het zwembad. Op vrijdag mocht je biechten. Het was niet verplicht, maar het betekende een half uurtje geen huiswerk maken. Dus ik ging elke vrijdag biechten!

Er gaan soms vervelende verhalen rond over kostscholen: mishandeling, seksueel misbruik. Dat herken ik totaal niet. Meer dan een schop onder mijn kont heb ik nooit gehad. Het was een leuke tijd waarin ik heb geleerd zelfstandig te zijn. Een minder leuke herinnering? Het avondeten, vooral de gestoomde witlof. Wij noemden het snot.

Mijn eigen kinderen stuur ik niet naar een kostschool. Als je bewust kiest voor kinderen, moet je ze zelf opvoeden. Maar soms denk ik, bij de jeugd van nu: het zou helemaal geen kwaad kunnen om ze een tijdje bij de broeders te zetten.”doopbewijs

Doopbewijs (kun je aanvragen bij de kerk waar je gedoopt bent.
Het getuigenis van de doop in de kerk van Sint Antonius van Padua in Lepelstraat op 27 Maart 1954 als legitieme zoon wettig gedoopt is Franciscus Renatus Marcellus Maria Bogers Ouders: Gummarus Bogers en Joanna Meesters Getuigen: Gerardus Weijenberg en Catharina de Bruijn
Uit het doopregister blijkt duidelijk dat dezelfde persoon wordt bevestigd 8-6-1961 ? te hebben ontvangen (Kan zijn dat ik toen mijn communie heb gedaan)
Waar ik bij zweer op de dag 6 augustus 1964
Pastor (plaatsvervangend medewerker)

bewijs dat ik gedoopt ben.

Doopbewijs voor de Broeders. Volgens mij is dit nooit afgegeven. Hoe kom ik hier anders aan. Zat in een envelope bij mijn vaccinatie bewijzen en pokken- boekjes.
Tekst in Latijn : Testimonium baptismi In ecclesia Sint Antonius de Padua Lepelstraat loci die 27 maart an. 1954 ut filius legitimus / illegitim rite baptizatus est Franiscus Renatus Marcellus Maria Bogers. Parentes: Gummarus Bogers Joanna Meesters
Patrini: Gerardus Weijenberg en Catharina de Bruijn
E registro baptismali patet eandem personam s. confirmationem suscepisse, dum impedimenta matrimonialia, de quibus in can. 470 & 2, ibidem non sunt adnotata (excepto matrimonio cum………). Quod testor (locus sigilli) hac die 6 aug 1964 Parochus (vicarius cooperator)


Frank Bogers terug op ste marie huijbergen

1975 ben ik nog eens terug geweest om te kijken hoe de vlag er bij hing. . Mijn vader Gommert heeft er ook op gezeten.

henk van geffen

Foto Henk van Geffen 1967 - 1968 Helemaal rechts zittend Clemens van der Werf uit Boskoop. Links broeder Martinus