Foto's ingezonden door Peter Broeders 1965-1966 klas 7 Broeder Felix

John goris klassenfoto

7e klas uit 1966 met broeder Felix met links boven mijn dorpsgenoot Minus van Gils 2 plaatsen daaronder (met handen op knie zit ik zelf, rechts naast broeder Felix zit Mol uit Standaardbuiten, daar boven Brugmans met stropdas (geintje) jongen met zwarte stekels is Bax, rechts onder aan zit Philemon een Belg. Helemaal rechts bovenaan Jan Janssens uit Raamsdonksveer

Terug naar Ste Marie overzicht

peter broeders

Nog een foto uit de eetzaal met vooraan links Brugmans daarnaast ben ik zelf de derde van rechts is Stoop die woonde in Zevenbergse Hoek volgens mij de refter was dat dus.

Ingezonden Peter Broeders 1965-1966 . (Volgens mij Frank Bogers is links boven aan de 2e jongen met stropdas Janvier en daarnaast Adams met koltrui van de lampenwinkel beide uit Bergen op Zoom


Aanvulling inzending John Goris (februari 2016)

Frank, IK ben John (Johnnie) Goris. Het is mogelijk dat wij elkaar kennen. IK zat namelijk in 1965/66 in de zevende klas van broeder Felix. Ik woonde en woon in Ossendrecht. Mijn ouders kwamen mij bijna elke zondagmiddag ophalen. Volgens mij grensde ons leslokaal aan dat van jullie. Dit dacht ik na het zien van de foto met br Giovanni. Het is ook mogelijk dat wij in de zelfde refter zaten. (Broeder Ernest en broeder Godefriedes). Een iemand die NIET van mijn klas was wordt ergens vermeld n.l. Toon Schillemans uit Lepelsraat. Daar heb ik volgens mij wel eens mee gerolschaatst. Voor de rest kan ik mij maar weinig herinneren van mijn klasgenoten. Wel bv de nachtelijk speurtochten, biljarten, tafeltennis, de gymnastiekzaal, voetballen lezen, kaarten en in de winter schaatsen op de speelplaats en toevallig ook in dat jaar lopend naar de Groote Meer om er te schaatsen. De zevende klas was voor bij een opstapje voor de MULO in Hoogerheide. IK zag op een gegeven moment de naam van Peter Broeders staan in het rijtje. Hij wist zich ook maar weinig te herinneren van de namen. Toen ben ik op het volgende idee gekomen. Ik had achter op de klassenfoto alle namen geschreven. Dat heb ik denk ik direct naar het verlaten van St Marie gedaan. Anders had ik alleen mijzelf en mijn naamgenoot Rudie Goris eruit gehaald. Ik wil je hierbij de foto en de achterkant ervan sturen met alle namen, maar ik kan niet ontdekken waar ik dat moet doen. Dus ik wacht op je bericht. Ken jij trouwens Ad van Bemmel. kwam volgens mij uit Lepelstraat. Met hem heb ik bij Ribbens in Bergen op Zoom nog even samengewerkt.

Frank, Hierbij de klassenfoto met op de achterkant de namen. Ik heb ze voor de duidelijkheid maar uitgetypt. Je ziet dat van Opstal er niet bij staat. Het is ook al zo lang geleden. Hebben wij dan ook in dezelfde refter gezeten? Die was tegenover mijn klas. Als dat zo is, dan moeten wij elkaar kennen. Maar ik kan het mij niet herinneren. Ook op de foto kan ik me je niet herinneren. En jij mij ook niet denk ik. Ik heb overigens, behalve deze klassenfoto geen enkele foto van deze tijd. Als je deze foto met namen op de site zet, dan ben ik benieuwd naar de eventuele reacties. Hoe gaat dan dan is zijn werk.
Ik ben trouwens enkele jaren geleden nog is leuks meegemaakt. Zoals je misschien wel weet is St Marie in zijn geheel gerenoveerd. Er is gesloopt en er is bijgebouwen. Ook de voetbalvelden. Wat wil nu het geval. Een collega van mij heeft het appartement gekocht, waar vroeger de hoofd binnenkomst was. De portier dus. De hal is een grote huiskamer, een vide eigenlijk, want je kunt met de grote trap naar boven en kijk je zo de huiskamer in. Allemaal wel erg hol en hoog. De kamer houdt op waar je vroeger de gang in ging met links de klaslokalen en rechts de refters. Dit stuk is nu een grote tuin. Het torentje hoort ook bij de woning. Hij heeft mij ook de immense stookkelder laten zien. Misschien hebben wel duizenden jongens deze hal en nu woonkamer, gepasseerd. Er kwamen ineens weer veel herinneringen boven. Zoals de kamer van de dokter (de pil genaamd dacht ik), de telefooncel, en de kamer van broeder directeur was hun slaapkamer geworden. (ongeveer).
Ik werd hier eigenlijk een beetje emotioneel van. Inmiddels heeft mijn collega de woning (appartement) verkocht. Broeder Felix (Adrie Franken, Conservator van het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen, hij beheert het museum daar, ik geloof ergens in een oud gebouwtje, wat is blijven staan. Je kan er op afspraak naar toe.
Ik ben benieuwd naar je reactie.
Groetjes John Goris.

Frank, nog wat laatste opmerkingen. V.w.b. de foto herken ik er maar drie (volgens mij van mijn klas). Ikzelf sta er niet op. Maar dat komt omdat het een andere klas is denk ik, of misschien zo'n wandeling. Over wandelen gesproken. Iedere zondagmorgen na de mis en ontbijt, werd er gewandeld meestal o.l.v. broeder Ernest, rechts de Staartsestraat in en via de steenfabriek weer terug. Ook in de buurt wat nu manege de Wolfshoeve is.
Voetballen deed ik alleen op de zaterdagmiddagen. Ik was niet zo'n beste ik stond in het tweede inderdaad met samenstelling van verschillende klassen. Typisch dat wij met die gasten van de MULO bijna nooit in contact kwamen. Woensdagmiddagen werd er soms ook gewandeld. Een zo'n wandeling was bv naar de Tiestenberg of Bremberg (van hier uit je kijk op cafe Trapke Op). Heuvels van geel zand, zavel zoals wij hier zeggen. Hier worden nu van tijd tot tijd NK veldrijden gehouden. Nog een laatste opmerking: op de tweede foto tijdens het eten wordt Stoop genoemd. Volgens mij heette hij Fred met zijn voornaam. Hij zat niet in mijn klas, maar ik zat wel regelmatig naast hem tijdens het eten, waarbij zijn speciale, zilveren servetring mij erg op viel. Ik had dat soort dingen nog nooit gezien. Ze hebben mij daar ook met mes en vork leren eten. Achteraf allemaal hilarisch.
Ik zie dat Leo van Dooren ook in jouw klas heeft gezeten. Die is hier onderwijzer.
P.s.: van mij mag je dit ter aanvulling ook op de site zetten.

Ik denk dat dit het voorlopig wel is.
Groetjes John.

Bovenste rij van links naar rechts: Minus van Gils, Anton de Bont, Jack Mauwen, George vd Poel, Jos Wolberts, Huub Oomen, Kees Verspeek, Jan Janssens 2e rij van boven: Rudie Goris, Ben Termoten, Kees Smolders, Ton van Gool, Willem-Jan Groenveld, Sep Oorthuis, Jan Bax,Wilbert Brugmans, 3e rij van boven: Peter Broeders, broeder Godefriedes, Corne de Kort, Ivo van Dael, broeder directeur Remigius, Johnnie Goris, broeder Felix, Jack Mol, Zittend: Sjef Mechielsen, Christ Vingerhoeds, Gerard Frijters, Philemon van Veen (Belg)


WILHELMIETENMUSEUM

Het museum is geopend elk 2e en 4e weekend van de maanden april tot oktober van 14.00 – 17.00 uur.
En verder het hele jaar door na (telefonische) afspraak. Telefoon: 0164 – 642568 b.g.g. 0164 – 642650