Foto's en verhalen ingezonden door Ton de Ridder 1950-1954

 

st marie klassenfoto 1952

Huybergen 1952 Bovenste rij 4e van links: Ton de Ridder. Middelste rij 3e van links: Theo Akkermans Broeders:
Links: br. Paulinus ?? Midden: de Directeur: br. Venantius.
Rechts: br. Paulus. Br. Paulinus was de klasse leraar en br. Paulus de "refter-broeder".

Terug naar overzichtHallo allemaal.
Ik heb op het internaat gezeten van jan 1949 t/m juli 1954. Mulo A en B. Ik heb het oude gebouw nog net even meegemaakt, daarna verhuisden we naar het "nieuwe" gebouw. Was wel een hele verbetering. Veel aan sport gedaan. Het laatste schooljaar mochten we de fietsen van huis meenemen en maakten we wel eens fiets tochten (bv naar Antwerpen) ipv al die wandelingen. Wat was dat toen een vooruitgang!! Ik herinner me nog duidelijk het eekhoorntjes vangen, vooral de kleintjes. Die werden dan in een hok geplaatst buiten. De jongen werden dan met een flesje grootgebracht. Maar ze leefden allen niet erg lang. We lieten de kleintjes ook nog wel eens rond rennen in de eetzaal. Ik heb ook aan verschillende jaarlijkse toneeluitvoeringen deel genomen. De laatste uitvoering was dan altijd in Essen. Het werd dan 's-avonds laat en dan mochten we de volgende dag uitslapen!! Dat was gewoon een feest. Goede herinneringen heb ik er aan over gehouden. Ook wel rottigheid uitgehaald, zodat ik weer van de zolder slaapkamer teruggezet werd naar de grotere slaapzaal een verdieping lager. Ik heb veel foto's uit die tijd, waarvan er verschillende op deze site staan. Ik zou zeggen: kijken! Mocht je jezelf herkennen op de klasse foto's, laat dan wat van je horen. Het valt mij op dat de wat oudere leerlingen niet erg vertegenwoordigd zijn in de aanmeldingen cq foto leveringen. Kom kom "oudjes", de computer is een prachtig iets om je tijd door te brengen en kontakten met de "andere oudjes" te onderhouden.
Tot die oudere categorie zou ik willen zeggen: tot horens cq tot ziens. Een groet van Ton de Ridder.

B

Huybergen voetbal 1950 Klasse-elftal Links staat broeder Josephus en rechts daarvan ben ik (Ton de Ridder).

toneel uitvoering

Huybergen 1952 Toneeluitvoering Er staat een groep (rechts), die naar boven kijken naar de "priester" op het bordes. Van deze groep: de 2e vanaf de trap naar boven ben ik. Naast mij (dus de derde vanaf de trap naar boven) is mijn neef. Die heette óók Ton de Ridder. Ik zat in de klassen "B" en mijn neef zat dezelfde jaren in de klassen "A".Zo hielden ze ons uit elkaar.

getuigschrift ste marie

Getuigschrift voor Gedrag Vlijt en Beleefdheid voor de leerlingen van Instituut Ste Marie.
Huybergen 1950 Klassefoto Achterste rij 2e van links: Theo Akkermans Mid. rij 2e van links: Ton de Ridder.

Foto 1951: Mid. rij precies achter de directeur ben ik (de directeur broeder zit in het midden).

vliegveld woensdrecht

Broeders Isidorus op het ijs. (Ik weet ook nog wel dat hij met zijn rode tractor op het ijs van de Groote Meren reed, Frank Bogers)

De broeder van de toneelstukken
Huybergen 1953 met vrienden op het ijs

Foto 1953: Mid. rij uiterst links ben ik.Ton en Theo op het ijs 1953 (Groote Meer?)

ezeltje prikje

3a schooljaar1952 - 1953 Bij 3a staat helemaal links mijn neef Ton de Ridder
Elftal: Staande tweede van links ben ik.

Schoolreis naar Antwerpen met de fiets


Bij 2c sta ik uiterst rechts en mijn neef de 4e van rechts.1952-53.

Bij 2d sta ik op de achterste rij in het midden.1952-53


In de tuin van Ste Marie 1954

Brabant fontein in Antwerpen

Brabant fontein in Antwerpen


Misdienaars ij de broeders pensionaat Huijbergen

Ton, bedankt voor het inzenden van de foto's.
Het geeft toch weer een indruk hoe het toen die tijd was.
Ik ben in 1954 geboren en 10 jaar later zat ik ook in Huijbergen op Kostschool.
En dan is in die 10 jaar de tijd stil blijven staan.
Ik herinner me ook de toneeluitvoeringen, voetballen, trefballen,"de Bonte Avonden" , het schaatsen op de Groote Meer, en op de volgespoten cour, de reisjes - overal met de fiets naar toe. Wandelen in het bos
De klassenfoto's. Het Getuigschrift van toen ken ik niet wel het punten systeem, dmv kaarten goud, wit, rood e.d. Moesten ze nu weer instellen !

Groeten Frank Bogers


Winter sneeuwpret sneeuwballen gooien Ste Marie Huijbergen

In de sneeuw op kostschool


Winter sneeuwpret sneeuwballen gooien Ste Marie Huijbergen

Sleetje rijden in de sneeuw


Deze foto's zijn gemaakt in de winter van 1950/1951. Wij zaten toen nog in het oude gebouw.

Touwtrekken op het ijs.De foto's zijn genomen op de plaats waar in 1954 de tennisbanen waren.


Dit zijn ook weer foto's van de winter 1950/1951.
Eén is genomen in de zomer van 1951, maar ook bij het oude gebouw.

In de zomer boeken lezen in het bos.


Deze is genomen in het voorjaar van 1954. Met broeder Isidoris op fietstocht. September 1953 mochten wij, bij het begin van het schooljaar, onze fietsen voor het eerst mee van huis nemen.
Wat een revolutie was dat!!! Wanneer het weer het toeliet gingen we zondags "onder geleide" nog wel eens met de fietsen er op uit.
Op de foto sta ikzelf net achter de hand van de broeder. De anderen kan ik niet meer thuis brengen of ik kan me de namen niet meer herinneren.


Eén met een groep jongens. Namen mij niet meer bekend. Op de achtergrond de gebouwen van de kostschool.

De andere van hét elftal. Ik sta uiterst links boven. Ik denk van ong 1951/1952. Het veld ziet er geweldig uit, vind je niet?Ton de Ridder keert terug naar Ste Marie

Ton de Ridder bron http://www.frankbogers.nl/stemarieforum 19-09-2010

Mijn vrouw en ik waren een ritje met de auto aan het maken en kwamen zodoende in Huybergen terecht. Wat is het daar veranderd zeg. Bijna onherkenbaar. Ik zie in de verschillende ingestuurde berichten veel genoemd wroden over "sexuele" toestanden. Ik heb dat zo niet meegemaakt. In verband met al de verhalen van de laatste tijd, heb ik me afgevraagd: "Heb ik daar toen iets van gemerkt of heb ik signalen gemist waarvan ik nu zou zeggen dat e.e.a. daar voorkwam". Ik kan me niets voor de geest halen. Ik heb ook wel eens klappen voor mijn "kop" gehad van een broeder, maar daar bleef het dan ook bij. Ik ben aangenaam verrast, dat er nu mensen van mijn leeftijd (dus oudjes) acte-de-presence geven. Ik heb het bericht van Thijs van Woerkom gelezen en herkende zijn relaas. Leuk om dit allemaal weer onder ogen te zien.Hallo Frank.
Hier enkele foto’s die ik afgelopen zaterdag gemaakt heb.Inderdaad Huybergen is giga veranderd. Ik was er lange tijd niet meer geweest en ik was in de veronderstelling, dat het hele pensionaat gesloopt was. Het was wat moeilijk om me te orienteren. Thuis heb ik er de oude foto’s bij gehaald en toen was e.e.a. mij weer duidelijk. Ik heb ook nog een aantal atheliekdiploma’s gevonden en één ervan heb ik gescand en hierbij verzonden. Handtekeningen van de diverse broeders staan er onder.Mijn broer Jan de Ridder heeft enkele jaren in Bergen op Zoom op het “St. Franciscusgesticht” verbleven.Dat was de Lagere School. Daarna is hij naar Huybergen gekomen.Ik heb daar nog ansichtkaarten van. Heeft dat wat met de Broeders in Huybergen te maken of was dat een andere orde? Indien de kaarten interessant zijn, dan kan ik ze wel scannen en opsturen. Groeten van Ton de Ridder.

Sainte Marie Anno 2010


 


diploma atheletiek

Athletiekdiploma 1951 van Ton de Ridder Aan de eisen in lopen springen werpen werd voldaan


Onderstaand foto's van Alouisius Neve


Ste Marie Huijbergen 1e mulo 1952-1953


diploma atheletiek

Ste Marie 3e Mulo 1954-1955


diploma atheletiek

2e klas van de mulo schooljaar 1953-1954 inzending M van Opdorp >>> meer