Piet en Jan Koenraadt 1911-1916
op het internaat Ste Marie.

jan en piet Koenraadt

Piet (links) en Jan Koenraadt foto genomen op 23 juni 1916.

Jan Koenraadt bezocht op 11-10- 2020 het Ste Marie gastenboek.
We hebben daarna een paar keer e-mail contact gehad. Voor verdere info en foto's.

Jan vertelt: Mijn opa woonde aan de Zoekweg 7 (Steenbergen), en ze gingen dan te kerk in
De Antonius van Padua kerk in Lepelstraat. Mijn vader is daar in 1903 gedoopt.
Ik moet gokken dat hij eerst in Lepelstraat op de lagere school is geweest en vanaf 8 jaar
naar de Ste. Marie in Huijbergen. Hij had drie broers die ook op Ste. Marie hebben gezeten.
Over die tijd vertelde hij ons weinig, dus ik ben heel blij met uw website om zo nog eens terug te kijken.

 

Terug naar Ste Marie overzicht


Het verhaal van de foto

Bij het 25-jarig huwelijk van Gerard Koenraadt en Elisabeth Hopmans op 23 juni 1916 zijn er losse foto’s van de kinderen gemaakt. Dit zijn links Piet en rechts Jan oud 14 en 13 jaar. De rechtse foto kreeg ik in 1999 van nicht Mariet, oudste dochter van Piet. Zij had de linkse foto ervan afgeknipt voor haarzelf. Per post stuurde ze me die nog terug om deze kopie te maken en daarna weer teruggestuurd. Dus alleen op deze kopie zijn de foto’s samen. Thuis speelde Jan een spelletje met mij als kind. Hij had een papiertje geplakt op de nagels van beide wijsvingers en legde die op de rand van de tafel. Zijn handen gingen dan op en neer en tegelijk wisselde hij zijn wijs- en middelvinger en zei dan: ”Jan en Piet zaten samen in het riet, weg was Jan, weg was Piet”, dan lagen de middelvingers op tafel, en weer “Jan en Piet zaten samen in het riet, waar is Jan, waar is Piet?” en tot slot “Jan en Piet zaten samen in het riet, daar is Jan, daar is Piet”. Dan was de wijsvinger weer terug op tafel. Het is vast ook met hun gespeeld toen zij klein waren. Toen ik deze foto zag snapte ik pas dat hij met Jan en Piet zichzelf en zijn broer bedoelde. Piet gaat vanaf zomer 1914 naar het gymnasium op Rolduc te Kerkrade, Jan vanaf zomer 1915. Piet gaat in september 1916 terug naar Steenbergen, Jan blijft en maakt de school af in zomer 1921 en gaat daarna naar de landbouw hogeschool in Wageningen. Ze zaten op Rolduc tijdens de Eerste Wereldoorlog, Nederland was toen neutraal. Maar het schoolplein van Rolduc was maar amper 80 meter van de Duitse grens verwijderd! Tussen Nederland en bezet België liep tijdens de oorlog een 335 km lang ijzeren hekwerk De Draad dat onder 2000 Volt stroom stond. Aanraken was dodelijk. Onbekend is of dat toen op de grens met Duitsland ook zo was. Hun kleren zijn hetzelfde als op die donkere gezinsfoto uit 1916. Op een schoolfoto van Rolduc dragen zij en andere leerlingen ook een jas met brede witte kraag en strik. Daarom denk ik dat deze foto uit 1916 is.

Hieronder het oude schoolschrift van Ste. Marie heeft mijn opa voor zijn kasboek gebruikt dat loopt van 1896-1903. Dat was nog voordat zijn eigen kinderen naar Ste. Marie gingen. Dus ik denk dat hij het heeft van zichzelf voordat hij in 1875 naar de kostschool in Roermond gaat. Met dank aan Jan Koenraadt uit Oosterhout.


schoolschrift-cahier kostschool

Schoolschrift met tekst in het Frans Nr 59 is waarschijnlijk het kostschoolnummer wat elke leerling kreeg toegewezen.

tabel nederlandse maten gewichten verleden

Tabel of Tafel met voor nu oude maten en gewichten die in Nederland werden gebruikt. Van sommige eenheden had ik nog nooit gehoord, grappig ;-)


WILHELMIETENMUSEUM

Het museum is geopend elk 2e en 4e weekend van de maanden april tot oktober van 14.00 – 17.00 uur.
En verder het hele jaar door na (telefonische) afspraak. Telefoon: 0164 – 642568 b.g.g. 0164 – 642650