FORD GARAGE DIFOGA BERGEN OP ZOOM EEN BEETJE VROEGER

Autobedrijf Ford
Hier kunt u reacties plaatsen een bericht achter laten of lezen wat misschien uw interesse heeft.Reactie 1 tot en met 2


Nicolaas Hetsen25-01-2014
Kom uw aardige website zoekend naar
vooroorlogse en naoorlogse vliegtuigconstructeurs.
Ik werk aan een boek, zodoende.

Ir Henk Koekebakker van Frits Diepens
vliegtuigje uit de oorlog en na de oorlog voor hem werkend, had een ex-Pander collega/baas-constructeur bij De Schelde:
Theo Slot. In 1948 gaat Slot bij Diepen werken, in 1949 komt hij na een auto-ongeluk te overlijden.

Slot werd op 1 augustus 1940, nog geen vijftig zijnde, door De Schelde met vervroegd pensioen gestuurd (dhr Koekebakker werkt daar dan ook).
Mijn vraag: weet u misschien iets meer over de vraag waar Slot van 1940 tot 1948 is gebleven?

Met vriendelijke groet,

Nicolaas Hetsen,
Amsterdam

Mevr. W.J.M. Wijers - Venhuizen15-11-2013
Herinneringen aan de oorlog 1940-1945
Een dezer dagen was mijn kleindochter ge´nteresseerd in de oorlogsjaren 1940-1945. En mijn gedachten gingen terug naar de Fordgarage DIFOGA te Bergen op Zoom (waar mijn dochter en haar vriendin pas tot tevredenheid een auto gekocht hebben).
Mag ik me even voorstellen? Ik ben mevrouw W.J.M. Wijers - Venhuizen en woon in Breda. Mijn leeftijd is 90 jaar. In de oorlog woonde ik in Huijbergen. Mijn broer Wim Venhuizen was een plichtsgetrouwe en heel bekwame automonteur van Difoga. De heer Diepen heeft hem een paar keer persoonlijk met de auto opgehaald van Huijbergen naar Bergen op Zoom. Ik weet niet goed meer waarom, vanwege het slechte weer denk ik.
Maar op een gegeven moment kregen de monteurs de opdracht: We helpen de Duitsers niet meer, allemaal naar huis of onderduiken! Mijn broer Wim ging onderduiken bij een boer in Huijbergen. Maar een paar dagen later kwamen twee Duitsers met geweer via de achterdeur binnen. Mijn moeder, broers en zusjes waren in de huiskamer. De soldaten vroegen waar onze Wim was. We zeiden dat we dat niet wisten. Dan moesten we met hun meegaan naar Hoogerheide. Ze wezen mij, 21 jaar, een zus van 18 jaar en een zusje van 13 jaar aan. Mijn moeder huilde. Mijn zus van 18 liep nog langzaam naar boven om nog iets te halen. De mof riep heel hard dat ze moest opschieten en sloeg met het geweer op de houten trap.
Kort gezegd, we gingen lopend mee naar Hoogerheide, aan iedere kant een Duitser met geweer. Er werd geen woord gezegd. 5 kilometer lopen. We kwamen in Hoogerheide in een zaal terecht waar veel mannen en vrouwen stonden. Allemaal Ford-familie. Mijn zusje van 13 mocht toen weer naar huis.
Er kwamen grote Duitse legerwagens. Wij moesten er in klimmen en zo op weg naar het Markiezen-hof in Bergen op Zoom. In de ene zaal de mannen, in de andere zaal de vrouwen. We waren bang dat we geen voedsel zouden krijgen omdat niemand zei waar hun broers - zoons - vaders waren. Maar op een gegeven moment kwamen ze binnen met een melkbus vol rijst - groente - vlees en ieder kreeg een bord eten. We hebben naderhand gehoord dat de verzetsmensen pakken liga en sanovite over de muur gooiden voor ons.
Na 4 dagen mochten we weg. Bij de familie Dalemans kregen mijn zusje en ik onderdak want door de beschietingen konden we niet naar huis. Mijn vader heeft de moed gehad om via Wouw naar Bergen op Zoom te komen om ons te zoeken. Hij informeerde hier en daar en zo kwam hij bij de familie Dalemans terecht. Wij hebben huilend vader omhelsd, dat zal ik nooit vergeten. We gingen te voet via Wouw weer naar Huijbergen waar iedereen in de schuilkelders zat vanwege de beschietingen. Elk huis was beschadigd.
Nu is mijn vraag: Is hier iets van te lezen in de analen van Difoga? Zijn er misschien nog meer oud medewerkers of familie die dit verhaal herkennen of mogelijk hetzelfde hebben meegemaakt?
Als dat niet teveel van jullie tijd vraagt zou ik dat graag willen weten.
Hartelijke groeten van mevrouw W.J.M. Wijers - Venhuizen.
(NB Dit alles is gebeurd 10 dagen voor de bevrijding!)

   pagina 1 van 1    

 

Nieuwe reactie van

Naam: *
E-Mail: (optioneel)
Homepage: (optioneel)
Reactie:*
 
visuele bevestiging

Neem alleen de witte cijfers en letters over! *