Fotograferen stoommachines Wouda stoomgemaal

Draaiende onderdelen fotograferen op statief en de juiste sluitertijd toepassen.
Zo krijg je beweging in je foto.

foto's maken  van het woudagemaal

Stoommachines fotograferen hoe doe je dat?
Op deze fotopagina wat voorbeelden en technische gegevens.
D
iafragma sluitertijd en iso instellingen.

Fotograferen met Frank

De voorbereidingen

Donderdag 13 april 2011 zijn Albert en Frank afgereisd naar Lemmer in Friesland. Op deze dag konden we het oude Wouda stoomgemaal in bedrijf fotograferen. "Het was onder stoom". Een geliefd object voor de (technische) fotograaf(e) - beweging - lichtinval - groothoek - kleuren - kleurtemperatuur - diafragma en werken met statief.

ad ballon breda


heteluchtballon installeren

Frank Bogers voor het stoomgemaal.
Het Woudagemaal is in bedrijf gesteld op 7 oktober 1920


schoorsteen-oud-gemaal wouda

De schoorsteen van het gemaal steekt fier de kop op in het Friese Lemmer. Een zwart rookpluimpje is nog net te zien. Moeten deze oude stoomgemalen straks ook aan alle milieueisen voldoen? CO2 uitstoot Stikstof crisis en corona proef?

woudagemaal-gebouw lemmer

Ir. D.F. Woudagemaal Kathedraal van stoomtechniek. Een goed onderhouden en uitstekend nog werkend stoomgemaal, waar Nederland trots op mag zijn. Een genot om te doen, voelen en te ruiken. We gaan 100 jaar terug in de tijd.


fotograferen gemaal stoomtribune

Frank in actie met zijn digitale spiegelreflex camera de Pentax K20D 18 - 250 mm zoomlens en met draaiende delen werken met statief om beweging in de foto te krijgen.


stoommachine met waterpomp

De stoommachine is gekoppeld aan de centrifugaalpomp.

woudagemaal-vrijwilligers.

Frank op de foto met de Woudagemaal vrijwilligers


foto wouda gemaal in bedrijf

Gebouw voorzijde Woudagemaal met rechts het ketelhuis waar de stoomketels in staan. Vier stoommachines - acht centrifugaalpompen - fundering rust op 1950 palen. "Het woudagemaal is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd en kan worden beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde. Een machtig wapen van ingenieurs om de krachten van de natuur te beteugelen." (bron Unesco)


stoomketels-oliegestookt

De stoomketels zijn thans oliegestookt. Vroeger werden kolen als brandstoof gebruikt. Dat was aanpoten een hele dag kolen op het vuur gooien.

.

Als of de tijd is stil blijven staan. Hand gemaakte smeer- en oliekannen. Geknipt, gewalst, geklopt en gefelst uit messing plaat. Dat is metaalbewerken van vroeger.


.

Mooie tegenlicht opname. Gemaakt op statief. f/19 1/4 sec iso 400.
Het duurt 8 uur voordat de stoommachines op volle kracht draaien.


vliegwielconstructie

Stoommachine met vliegwiel constructie drijft de waterpomp aan. Het draait allemaal als de "gesmeerde" bliksem ;-)

.

In de kelder de machinekamer met het leidingwerk. Ieder medium (gas of vloeistof) heeft zijn eigen kleur.


uitleg stoomtribune

Uitleg hoe een stoommachine werkt met een afbeelding die spreekt voor zich zelf. Zo kun je nog wat opsteken van techniek in de stoom.

De rondleiding met uitleg door vrijwilligers. Dit werkte zeer verhelderend, het was een indrukwekkende fotodag.


Blauwdruk van het stoomgemaal. Werelderfgoed sinds 1998 in 1920 geopend door koningin Wilhelmina

antieke kettingtakel

Kettingtakels liggen op de loer. De kettingen van de bovenliggend takels voor onderhoud van de stoommachines


fotograferen gemaal stoomtribune

Fotograferen met passie. Albert @work.


Het reusachtig vliegwiel draait maar rond 90 toeren omwentelingen per minuut rpm. Zie je de beweging in de foto? f/4,5 1/60 iso 800. Om beweging in de foto te krijgen moet je een paar proef opnames maken en spelen met de sluitertijd.

Is het geen plaatje........... koperen potten en pannen. Oliepint van koper. Mooi stilleven lijkt wel een schilderij van Ir Wouda himself.


Oliepeil en smeertoestellen van glas en koper

Drukmeters en manometers in koperen behuizing


Koperen smeerkannen, je ruikt de ouderwetse techniek.

klepstoter

De klepstoter. Draaienden vliegwielen zuigerstangen nokken en nokkenschijven, een genot om te zien en te fotograferen met de Pentax


Wanneer het Ir. D.F. Woudagemaal in bedrijf is, waan je in de tijd van de industriële revolutie. Het majestueuze gebouw aan de kust, eigendom van de Wetterskip Fryslãn, stoot dan vanuit de kelderroosters grote stoomwolken uit die lodderig boven het water blijven drijven. Vooral 's avonds, wanneer de buitenlantaarns aanstaan en het licht in de enorme hal brandt, geeft dat het gebouw in de stijl van de Amsterdamse School een Dickensiaanse allure. Binnen is een ploeg van zeker elf technici en/of vrijwilligers bezig met het vullen van de ketels met water, het voorverwarmen van de zware stookolie en het opstarten van de centrifugaalpompen. Die worden aangedreven door imposante stoommachines voorzien van grote vliegwielen en horizontaal liggende cilinders en zuigerstangen.
Eigenlijk was stoom aan het begin van de 20e eeuw, toen het Woudagemaal werd gebouwd, al ouderwets. Omdat elektriciteit in de hoeveelheid die het gemaal nodig had, in Lemmer nog niet voorhanden was en de prijs van motorolie net fors was gestegen, kozen de ingenieurs D.F. Wouda en J.C. Dijxhoorn toch om deze in de 19e eeuw beproefde werktuigen om het Friese achterland te vrijwaren van extreme wateroverlast en overstromingen. Door de komst van de afsluitdijk, de aanleg van het gemaal bij Stavoren en de afsluiting van de Lauwerszee hoeven de machinisten tegenwoordig minder vaak uit te rukken. Het gemaal wordt minimaal 2 keer per jaar ingezet, opdat de technici vlieguren kunnen maken. De machines hebben zo'n acht uur nodig om op te starten, maar als de pompen eenmaal draaien, kunnen ze in 2 etmalen het equivalent van het Sneekermeer leegpompen - een ongekend spektakel. Ik heb het zelf ondervonden. De stampende zuigerstangen, de geur van smeerolie, de witte stoomlokken.... alle zintuigen worden geprikkeld. Een aanrader om een keer te bezoeken.


The Master: Albert en Frank.
Klik hier voor ons reactieboek.

We zijn ook in Doel geweest,
bekijk hier de fotosessie