4 X 11 jaor Carnaval in Lepelstraat 2005

laatst bijgewerkt op Saturday, 6 June, 2020 12:04

www.frankbogers.nl

 

Impressie Straotse optocht 5 februari 2005

De Bessembinders
Carnaval Startpagina

Bekijk hier samen met de Prins en de Nar de carnavals optocht van Lepelstraat

 

 

Te zot om los te lope

 

Artikel uit BN/DeStem van 22-01-2005 Van Oevelen ‘al’ twaalf jaar prins
Zaterdag 22 januari 2005 - In verschillende kernen in de regio wordt dit jaar voor de vierenveertigste keer carnaval gevierd. Voor BN/DeStem aanleiding om in de aanloop naar het feest aandacht te schenken aan de stichtingen die een carnavalsjubileum te vieren hebben. Dat gebeurt aan de hand van een serie gesprekken met toonaangevende mensen uit het carnavalsleven. Vandaag Wil van Oevelen van de stichting Straotse Carnaval. In 44 jaar is het carnaval in Lepelstraat enorm gegroeid, vindt prins Wil van Oevelen. „Zeker zo’n tachtig procent van de Lepelstraatse bevolking is er bij betrokken, of dat nou bij de kinderoptocht is, als bouwer of in een dweilorkest.“Eind 1961 werd in café De Kladde bij duivenvereniging De Vredesduif de Stichting Kinderkarnaval Lepelstraat opgericht door een oud-Bergenaar: Dries Nuijten. In eerste instantie om een optocht in het dorp te houden en de kinderen wegwijs te maken in het carnavalsfeest.Later ontstond de stichting Straotse Carnaval, beide namen zijn nog steeds in gebruik. Uiteraard werden toen ook de carnavalsfiguren als een prins, politieagent en boerenploeg gekozen. Later werd leutorkest de Blaoskaoke tot Hofkapel gemaakt en kwamen er ook een jeugdprins en -nar. Vorig jaar werd daar een kleine Balvers (veldwachter) aan toegevoegd. BessembindersDe naam ‘bessembinders’ voor de Lepelstraatse bevolking stamt van een oud gebruik, vertelt Van Oevelen.„In de winter hadden de arbeiders, die bij een boer werkten, niet zoveel te doen. In de schuren mochten ze dan manden en bezems maken om wat bij te verdienen. Daar komt die naam nog vandaan.“ De Straotse carnaval is uitgegroeid tot een enorm feest, vindt de huidige prins.„Ik denk niet dat Dries Nuijten had kunnen dromen dat het zo groots zou worden. Ik ben zelf al voor het twaalfde jaar prins, en doe het nog steeds met veel liefde en plezier. Dat zegt toch al genoeg.“ Om het jubileum te vieren, is er op 22 januari een receptie en een feest in café Leonita. Vanaf 19.00 uur zijn daar stichtingen uit de omgeving en mensen die betrokken zijn bij het carnaval in Lepelstraat van harte welkom. Ook op alle andere bals, zoals het bejaarden- of kinderbal, wordt dit jaar iets extra’s gedaan.

(Foto Dick de Boer)

www.frankbogers.nlNar bedankt !

 www.frankbogers.nl 

ga naar de abraham en sara site

Agge mar leut et

 

www.frankbogers.nl

 

 

 


Blik op de Weg Hans van Loon

 Prins Wil I en de Nar Peter van Lepelstraat


ga naar de abraham en sara site


www.frankbogers.nl

 

 

 

 

 

 

 


Sherluk Hommelus

 

 

Zo da was ut wir tot volgende jaor en allemaal arstikke bedankt


De uitslagen:

A-Wagens: 1. Mèè de leut in top zette mè Berrege op z’n kop – BC de leutige Bouwers, 2. Blef dons Boergondies Berrege èèl of wor ’t toch kommersjeel – BC ’t Vagevuur, 3. Berregse vastenavend niet te temme – BC De Waterstraot.

B-Wagens: 1.’t Zal ons een zorg zijn – BC KPJ, 2. Ingeburgerdt – BC ’t Martje, 3. Te aoao om los te lópe – BC Meerijers.

C-Wagens: 1. 4x11 te zot om los te lópe – BV De Kladde, 2. ’t Is te zot om los te lópe – BC Grauw. 3. Te zot om los te lópe – BC de Uitkijk.

Grote groepen met rijdend deel: 1. ’t Is te zot, ik wit na 44 jaor nog nie welke kant ik op mot – De Rijpere Jeugd en Na veul repetere is het nog steeds te zot om los te lópe – BC de Buitenploeg.

Kleine groepen met rijdend deel: 1. 44 jaor sfeerproeve – ’t Gevolg van Johannes en Johanna, 2. Ut zot Mobile – BC De Scheve Schuit, 3. 4x11 filmt de snelle bauwers van dit jaor en zijn ok te zot om los te lopen – C. Lempers

Grote groepen: 1. Me blijve loslópe – BC de Guppies, 2. Na 4x11 jaor zijn we de klust kwijt – Straotspetters.

Kleine groepen: 1. De nar verkiezing – Anja loei.

Paren: 1. Te zot om los te lópe. Altijd preis – Jaans en Merijn, 2. Alleen zijn we te zot om los te lópe –BC De Vlaojestéémpers, 3. Ut zotte kot – Mike en Martijn.

Enkelingen: 1. Hij is te klein op los te lópe – De Beschermengel.


Artikel uit BN/DeStem van 04-02-2005 Door Ton Hopmans

Narrepak gaat voorgoed de kast in

Vrijdag 4 februari 2005 - LEPELSTRAAT
– Peter Janssen zet op het sluitingsbal dat dinsdag in het gemeenschapshuis in Lepelstraat wordt gehouden voor de laatste keer de narrenkap af.


Foto Cor Viveen

Een handeling die hem pijn zal doen. Want het is een afscheid voor altijd. Janssen houdt het na 17 jaar voor gezien. „Het wordt allemaal wat zwaar en er is een tijd van komen en van gaan.“

Een Tullepetaon die in Lepelstraat gevraagd wordt om nar worden. Het lijkt onmogelijk, maar niets is minder waar. Janssen die al jaren carnaval vierde in Roosendaal trouwde met een Lepelstraatse en aangezien zijn schoonvader bij de boerenploeg zat, werd hij meteen gevraagd om daar lid van te worden.

Opvolger Janssen: „Ik hield de boot af, maar toen onze zoon Remon in 1988 jeugdnar was hapte ik toe. Een jaar later werd ik tot nar gekozen als opvolger van Rein de Groot.“

Een rol die hem op het lijf geschreven bleek. Vanaf dat moment ging hij in Lepelstraat als nar Peter door het leven. „Ik kan me daar lekker in uitleven. Als ik mijn narrenpak aan doe kom ik in een andere wereld. De carnavalsgevoelens komen dan van binnen uit.

Je moet op bals en bijeenkomsten goed kijken wat er gezegd en gedaan wordt en daar alert en spontaan op reageren. Op elf-elf krijg ik de kriebels en dan groei ik in mijn rol.“

Het hoogtepunt tijdens het carnavalsfeest noemt hij het bezoek aan de lagere school en het Pielekesbal. „Kinderen leven met je mee als je iets doet. Ze zien mij echt als nar.“

In die 17 jaar dat hij nar is heeft Peter het feest in de Straot steeds groter zien worden. „Vroeger had je alleen het openingsbal en het bejaardenbal, maar nu is er elk weekeinde zowel op zaterdag als op zondag wat te doen.

Er zijn meer bouwclubs gekomen en ook meer dweilbandjes.“ Nar Peter, die bekend staat om zijn speciale huppelpasjes vindt de carnavalstijd een spannende periode. „Je moet zorgen dat alles gladjes verloopt. Ik kom in die tijd niets te kort, maar valt toch altijd vijf tot zes kilo af. Op Aswoensdag ben ik moe, maar van de andere kant vind ik het jammer dat het voorbij is.“

De Lepelstraatse nar mag altijd zelf een pak uitkiezen. Hij heeft al twee pakken versleten en ook het derde is aan vervanging toe. Dus het moment van opstappen komt niet ongelegen. Peter: „Ach, misschien had ik nog twee of drie jaar door kunnen gaan, maar om nou nog voor die korte tijd een ander pak aan te schaffen?“ Ook is hij verantwoordelijk zoor zijn eigen schmink. Die is in goede handen: zijn vrouw Nel heeft die taak al die jaren op zich genomen. Peter is wel van plan zich nog jaren in te blijven zetten voor het Lepelstraatse volksfeest als lid van de boerenploeg.

De drie narrenpakken hebben een speciaal plaatsje in de kledingkast gekregen. Hij zal ze altijd blijven bewaren. Het zijn blijvende herinneringen aan zeventien mooie jaren.


Meer carnaval kijk op Lepelstraat.com
TOP