Geschiedenis jongens pensionaat internaat kostschool Ste Marie Huijbergen Noord Brabant Nederland

Kostschool gastenboek

Bericht 1 tot en met 177


Paul Burm 05-06-2021

Goed idee om hier een site aan te wijden. Ik moet op een regenachtige dag beslist alle berichten eens doorbladeren. Voor mij is het een werkzaam leven geleden dat ik er was, van 1967 tot 1973. Ik begon die laatste jaren al flink te puberen en das daarna niet minder geworden ;) Er valt veel over die tijd te bespiegelen. Door de jaren heen kijk ik steeds milder op mijn kostschooljaren terug en diep traumatisch was het trouwens ook niet. De stevige basis die meekreeg ben ik meer en meer gaan waarderen.


Nico 28-04-2021

Goede avond
Zijn er nog reünies in het verschiet ?
Nico van der hoeff
N. Dikken@gmail.com


Jan Koenraadt 11-10-2020

Heel veel dank voor deze website! Ik ben compleet bleu, maar zoekende naar de lagere schooltijd van mijn vader kom ik uiteindelijk hier terecht. Mijn vader Jan Koenraadt is van 1911-1916 hier op school geweest samen met zijn broer Piet en zijn twee oudere broers Matthias en Willem van 1905-1907. Mijn oom Matthias Koenraadt is later nog Rector geweest van de Broeders van Huijbergen. Zonder deze website was ik niet zoveel te weten gekomen van de situatie uit die tijd. In de jaren '50, met de grote emigratiegolf zijn mijn ouders naar Suriname geëmigreerd. Voor de middelbare school werd ik naar de kostschool van Mount St. Benedict in Trinidad gestuurd waar allemaal Nederlandse paters zaten. Die kostschool was bijna identiek aan wat ik hier op de foto's allemaal zie, zelfde systemen, zelfde inrichting van de slaapzalen en zo. Daar moesten wij ook doodstil zijn, en elke week of je op de honorslist of de blacklist kwam. Alles in de Engelse taal. We zaten alleen op een hoge berg met uitzicht over heel Trinidad, maar ook bossen, padvinderij, sportvelden, zwembad, volleybal, basketbal en zo. De headmaster die ik toen had was een pater uit Bergen op Zoom! Maar ik mocht geen Nederlands met hem praten.


John Kreeft 06-09-2020

Van augustus 1969 t/m juni 1972 heb ik onderwijs gevolgd aan de MULO. Zat in de groep met onder andere Joost Vermeulen. Heb ooit als straf 24 uur geen eten gehad omdat ik had geweigerd mijn pudding op te eten. Hans de Waal, klasgenoot (extern) heeft toen eten voor mij geregeld. Ik heb in 2018 in Huijbergen gekampeerd. Ik heb toen ook Hans de Waal nog ontmoet. Was een leuk weerzien.
Groeten, John Kreeft


Leerlingen register inzien TIP 05-09-2020

http://frankbogers.nl/SteMarie/leerlingenregister/index.html

WILHELMIETENMUSEUM

Het museum is geopend elk 2e en 4e weekend van de maanden april tot oktober van 14.00 – 17.00 uur.
En verder het hele jaar door na (telefonische) afspraak. Telefoon: 0164 – 642568 b.g.g. 0164 – 642650


Fabiënne De Jong 14-11-2019

Hallo,

Wat een mooie site.

Mijn vader heeft ook op het internaat gezeten, helaas weet ik zo niet meer welke jaren. Mijn vader Cornelis Johannes de Jong is geborgen op 26-1-1925 en is overleden op 9-4-2017.

Samen met mijn vader ben ik 2 keer naar Huijbergen geweest. En 1 keer hebben we het museum bezocht, ook om hier een foto af te geven van mijn vader en andere leerlingen op het schoolplein. Terwijl ze gewoon aan het spelen waren.

Helaas heb ik mijn vader hier niet op de foto's terug kunnen vinden.
Maar dat maakt de site niet minder mooi.

Mijn vader vertelde zijn herinneringen in flarden, dus de foto's maken het een stuk duidelijker voor mij.

Zodra ik zelf over vervoer beschik ben ik zeker van plan om het museum te bezoeken,zodat ik zijn herinneringen weer door kan geven aan de volgende generatie.

Met vriendelijke groet,
Fabiënne de Jong


Ricardo Kowsoleea 05-10-2019

http://www.linkedin.com/in/ricardokowsoleea

Leuk om de foto's te bekijken, sta er zelf ook op :-)


Frank Bogers 13-05-2019

http://frankbogers.nl/SteMarie/

NIEUW:

Hanneke op onderzoek naar haar oom Engelbert Thien.

Hallo Frank,
Wat heb jij er wat moois van gemaakt en wat een werk. Ik heb mijn jongste broer hierover getipt. Hij zit nu al die kaarten te lezen en hardop te lachen.
Nu die andere broer nog. Succes verzekerd.
Je hebt de hele site omgebouwd tot een kunstwerk! daar moet je toch meer positieve reacties op krijgen.
Ben weer goed thuisgekomen en kijk met heel veel plezier terug op die maandag.
Heb even geprobeerd contact te leggen met Michielsgestel; zij hebben niet zoveel, geen leerlingenlijsten of al dat moois waarvan ik maandag zo heb genoten.
Hartelijk dank en jij ook veel plezier van en met dit werk.
Hanneke


Noud van Poppel 21-03-2019

Ook ik zat op deze kostschool in de jaren1956-1957 en een gedeelte van 1958.In verband met de dood van mijn vader werd ik toendertijd terug naar huis geroepen.Ik heb veel te danken aan deze schooltijd.STE Marie was geen school voor watjes.Om te overleven had je een dosis doorzettingsvermogen nodig.Volhouden en doorzetten heb ik hier geleerd.Na de ULO heb ik middelbaar agrarisch onderwijs genoten Ik heb indertijd het boerenbedrijf van mijn moeder overgenomen en er samem met mijn echtgenote een modern melkveebedrijf opgezet.Om het in deze sector vol te houden ,heb je echt wel doorzettingsvermogen nodig.Toevallig kwam ik op deze site terecht.Ik zoek eigenlijk contact met Jos van Ginneken.Nogmaals;ik heb veel te danken aan STE Marie
Groetjes; Noud van Poppel Brakel 6 5133NG-Riel Tel;013-5181293.


Wim Overgaag 21-02-2019

http://Wim Overgaag

Ik ben 7 jaar (1957-1964) in Huybergen geweest en kijk er met goede herinneringen op terug. Ikzelf ben autistisch aangelegd en de broeders hadden geen grip op mij. Wel zat ik haast elke zaterdagmiddag in het scheikundelokaal strafwerk te schrijven. Ik kreeg regelmatig een rode maandkaart en zelfs 1x een groene. Maar sexuele intimidaties gingen aan mij gelukkig voorbij. Leukste herinneringen had ik aan de lange boswandelingen richting het Grote Meer, met de fiets naar de Antwerpse dierentuin, Congé, op zondagmiddag patatje halen in Hogerheide.


Cor M 15-12-2018

"Met het getij verzet men de bakens" is een oudere wijsheid en je kunt dus niet de huidige maatstaven gaan leggen langs zaken van decennia geleden. Het is erg "in" om dat te doen en gezien die "schade vergoedingen" die men aan de klachten verbindt voor sommigen ook nuttig.
De draai om onze oren die je ouders of leerkracht of een broeder uitdeelde was toen normaal zoals je ook gewoon kon roken tijdens de pauze en zelfs in de klas tijdens de avond studie. Nu leven we in een tijd dat mensen op hun fiets een geel hesje dragen en een helm en tegen alle denkbare rampen verzekerd zijn. Ook hebben ze een mening die vooral heel belangrijk gevonden moet worden. De broeders en zusters en de katholieke kerk hebben ook gezorgd voor generaties nette goed opgeleide mensen en werkende ziekenhuizen etc. Ze nu even postuum gaan neersabelen en tegen huidige maatstaven veroordelen is niet eerlijk. De hele geschiedenis zit vol leermomenten.


Theo Lockefeer 24-10-2018

Hallo Frank,

Na hele lange tijd weer eens op je site geweest :
ziet er prima uit.

met vriendelijke groeten, Theo Lockefeer


Rinus Anema 04-10-2018

Hallo Frank!
Ik heb nog wat aanvullend materiaal over mijn Ste Marie-periode en een klassenfoto die er nog niet bij staat op jouw website, maar de link op die site werkt niet of niet meer.Kan ik een emailadres van jou ontvangen om dit over te kunnen brengen?


Richard Binkhuysen 09-09-2018

Afgelopen donderdag 6 september is Antonius van Overveld ( Ton) overleden.


Marcel Pieterman 06-09-2018

http://www.pmcgroep.nl

Hallo allemaal,
Mijn naam is Marcel Pieterman en ik zat op Ste Marie van 1973 tot en met 1977. Achteraf besef ik dat ik de mooiste tijd van mijn jeugd daar heb beleefd -thuis met 2 narcistische ouders was geen succes- en ik ben de broeders tot en met de dag van vandaag dankbaar voor hun aandacht en zorg, hun duidelijke structuur en hun cultuur. Natuurlijk had je als puber de gebruikelijke baaldagen, maar ik heb daar veel mensen ontmoet die ik in mijn hart nog met me meedraag, zonder daar iets mee te doen. Ik ben blij dat ik iedereen, broeders, leken en medeleerlingen, heb mogen ontmoeten en heel veel gelachen heb, veel plezier gehad heb. We hebben in mijn boerderij nog een reunie gehouden, en dat was geweldig!


 pagina 1 van 12    volgende


Nieuwe bericht

(optioneel)
(optioneel)