Jongens pensionaat internaat kostschool Ste Marie Huijbergen Noord Brabant Nederland

Kostschool gastenboekBericht 1 tot en met 166


Ton de Ridder19-09-2010
Mijn vrouw en ik waren een ritje met de auto aan het maken en kwamen zodoende in Huybergen terecht. Wat is het daar veranderd zeg. Bijna onherkenbaar. Ik zie in de verschillende ingestuurde berichten veel genoemd wroden over "sexuele" toestanden. Ik heb dat zo niet meegemaakt. In verband met al de verhalen van de laatste tijd, heb ik me afgevraagd: "Heb ik daar toen iets van gemerkt of heb ik signalen gemist waarvan ik nu zou zeggen dat e.e.a. daar voorkwam". Ik kan me niets voor de geest halen. Ik heb ook wel eens klappen voor mijn "kop" gehad van een broeder, maar daar bleef het dan ook bij. Ik ben aangenaam verrast, dat er nu mensen van mijn leeftijd (dus oudjes) acte-de-presence geven. Ik heb het bericht van Thijs van Woerkom gelezen en herkende zijn relaas. Leuk om dit allemaal weer onder ogen te zien.

Frans Coomans09-08-2010
Heb op St.Marie gezeten 1962-1964. 6e klas en 1e klas ulo. Over het algemeen een leuke tijd gehad. Herinner me goed de leraar Engels, of wat daar voor door moest gaan, remigius. Wat kon die man slecht les geven. Ik had dan ook een verschrikkelijke hekel aan Engels. Mijn huidige beroep? Leraar Engels. Aan broeder Giovanni hele fijne herinneringen. Gaf heel goed les, kon boeiend vertellen en natuurlijk zeer bekend om z'n "sprokkel activiteiten en zijn smetteloze klas. Oh wee als je met vieze schoenen zijn klas binnenkwam. Als ik de foto's uit die tijd zie, komen de herinneringen weer boven. Herken helaas nog maar enkele gezichten. Er werd heel veel aan sport gedaan. Helaas hadden veel broeders nogal losse handen en als je pech had werd je hardhandig aangepakt. Maar zoals gezegd, geen slechte tijd gehad

Mr. Robert L.M. Koch04-08-2010
Als 11 jarige 1 jaar op St. Marie heel goed les gehad van broeder Giovanni, basis voor middelbare en universitaire studie.Fantastische veelzijdige school die thans helaas is opgesplitst in luxe appartementen.De voetbalvelden zijn nu prachtige tuinen met mooie klassieke luxe villa's.Mijn herinneringen aan pensionaat St. Marie zijn alleen maar positief!

Dick Bal05-07-2010
Hallo ex-leerlingen St Marie, Ik heb ook op St Marie gezeten van 1970 t/m 1974. Ik kan me nog wel een paar namen herinneren;Rene Reijnders uit Roosendaal, Marcel Heijne uit Rijswijk. Op de foto's van Frank herken ik diverse mensen van gezicht, maar namen schieten mij niet binnen.Klasse-foto's heb ik ook niet meer.Groeten,Dick Bal Sao PauloBrazilie

Marianne van Waterschoot16-06-2010
http://nl.linkedin.com/in/mvwaterschoot
Volgende week ga ik een paar dagen naar Huijbergen, naar t nieuwe Ste Marie.Ik ben op zoek naar foto of ander materiaal, informatie over mijn overleden vader: Theo Constantinus Irma van Waterschoot (geb. 1935 - afkomstig van Kloosterzande, ZeeuwsVlaanderen). Hij heeft een aantal jaren op deze kostschool gezeten. Ik vermoed dat hij rond eind jaren 40 begin jaren 50 daar geweest is. Hij had nog 2 broers op t internaat, Robert en George (beiden net iets ouder).Ik heb nagenoeg geen informatie over die tijd. Mijn vader is in 2003 overleden.Ik zou heel dankbaar zijn als er mensen zijn die hem gekend hebben in die tijd en me meer kunnen vertellen.Onze heeroom, broeder Robertus (broer van opa), was missionaris in Borneo destijds. Kon geweldig tekenen en schilderen. Ik weet niet of hij voor zijn emeritaat nog in Ste Marie geweest is voor langere periode (los van tussentijdse bezoeken).Misschien dat iemand hem ook gekend heeft. Vriendelijke groet Marianne van Waterschoot

Rita Verpalen15-06-2010
Petrus Franciscus Marie Borm Hermanus Johannes Wilhelmus Hompus Cornelis Adrianus Huybregts Theodorus Cornelis Franciscus Klaassen Cornelis Johannes Willem Klaassen Laurentius Petrus Maria Looyen Deze jongns/mannen zaten bij mijn vader, 59858 Antoine Charles Pierre Verpalen, in de klas in de jaren dertig. Ik probeer mij een beeld te vormen van oa zijn kostschooltijd. Kan iemand mij verder helpen? Vriendelijke groet,Rita Verpalen

Thijs van Woerkom28-05-2010
Ik wil graag bijpraten met Ton de Ridder of gelijknamige neef. Of o.a. jaargenoten Remy Koster (H'sum), van Alsem (Leiden), .. van Alkemade (Lisse?), Nico Cremer(Mill), Gé Fransen (Nijmegen), Jansen (Arnhem), Frans en Jan de Maat (Zeeland). Ik woon in Oosterhout Gld.

bvdlind27-05-2010
Ben ook verrast door de reaktie van Br. Tacicius ofwel de taxi zoals we hem noemden. Had hele losse handjes

Thijs van Woerkom21-05-2010
Ik 'logeerde'van '51 t/m '53 op Ste Marie. Later ook broer Peter. Zat in de klas van br. Ansgarius (ook schrijver van toneelstukken en regiseur). Br.Paulus en Isidorus (refter) aardige kerel. Was Venantius directeur of overste. Gaf br. Remigius geen Frans en geschiedenis? Volgens broer Peter was de gym/sportbroeder ook wel eens te 'vlot'. Heb Ton de Ridder en zijn neef uit R'dam ook gekend (parallelklas br. Paulinus), hij maakte o.a. model van een sleepboot. Remy Koster uit H'sum was van de Joy limonade. Ik had typeles bij br. Hillarius en richtte schoolkrantje De Ster op. Was ook als oudste initiatiefnemer om fietsen mee te nemen. Gingen ook naar Antwerpen, ik moet ook op die foto staan. Tijdens laatste jaar ook tennisbanen aangelegd. Avelino gaf boekhouden en De Pukkel (met tieten) wiskunde. Ik herken op foto's van Ton wat gezichten. En op Sacramentsdag voor de processie paden versieren met gekleurd zaagsel. Ansgarius op zondag klassieke platen draaien, en wij brieven naar huis schrijven, met/zonder bijgevoegde 'kwaaie noten' van de broeders. Hoe heette die 'Bels' uit Essen van een koekfabriek ook weer? Roken was toen heel gezond. En de hutkoffers opgeborgen door de was br. Jozef. Waren er nog meer 'rotte appels' als Remigius? Details?!Ik woon nog steeds in Oosterhout bij Nijmegen.

Sjef Aerts06-04-2010
Ook ik wil een positief berichtje achterlaten en Frank Bogers een complimentje geven voor zijn vele werk omtrent zijn Huijbergse school-tijd.Ik ben op St.Marie geweest in de periode 1954 t/m 1960 (?) Ik ben momenteel in (e-mail)contact met Jos van Ginneken (oorspronkelijk uit B.o.Zoom)en mondeling met de dochter van Frans/Arnold Coenen (Z.Vlaanderen).Ik heb een zinvolle periode gehad in Huijbergen.Juist de vrijtijdsbesteding was en is mij altijd dierbaar gebleven: schaatsen op de Grote Meren, voetballen op de prachtige velden, handballen en sleetje rijden op de speelplaats, eekhoorntjes vangen in de bossen, wandelingen maken over de Kalmthoutse Heide, enz. enz...........totdat 'n aantal weken geleden op Brabant 10 het sexueel misbruik op St.Marie aan de orde kwam en allerleiverhalen in de pers de kop opstaken.Vooral het verhaal van "hdb" over Br.Remigius, directeur van het internaat, heeft bij mij in grote mate verbaasd. Gelukkig is al die vuilig-heid aan mijn bedje voorbij gegaan !!Mijn verhaal over Huijbergen is en blijft alleen maar positief.Met vriendelijke groet.Sjef Aerts (toen uit Zundert, de laatste 42 jaar uit Oudenbosch)

Zus van Koos06-04-2010
Mijn broer Koos (overleden in 2001) heeft een paar jaar op Ste. Marie gezeten. Hij heeft me verteld dat hij moest vechten tegen paters die hun handen niet thuis konden houden.

LH31-03-2010
Met een jaar onderbreking van 1967 tot 1973 op St Marie gezeten. Werd op deze site geattendeerd (overigens mijn complimenten Frank) vanwege de doofpot die nu via de media open gaat. Wat betreft seksuele handtastelijkheden is ook mij het nodige overkomen. Doel hier in de eerste plaats op broeder Antoine die het uiteindelijk zo bont had gemaakt dat hij op St Marie niet meer te handhaven was. Als ik me niet vergis werd hij naar de bejaardenzorg in Bergen op Zoom overgeplaatst. In de tweede plaats broeder directeur Remigius (in dit kader al eerder genoemd op deze site). Wat kun je verwachten als zelfs de directeur zijn handen niet thuis weet te houden. Verder werd er van tijd tot tijd buitenproportioneel hard geslagen. Sommige jongens werden op het sadistische af in elkaar geramd. Heb soms ook wel flink klappen gehad maar het ergste is me wat dit betreft bespaard gebleven. Zou hier ook namen kunnen noemen maar wil er geen openbaar tribunaal van maken. Ondersteun en onderschrijf overigens het appel van Jac Klaver. NRC Handelsblad brengt de misstanden op katholieke internaten nu letterlijk in kaart. Wil graag iedereen die seksueel is aangerand (of erger) dan wel lichamelijk is mishandeld (in elkaar geslagen) op St Marie, oproepen dit te melden via het e-mail adres: misbruik@nrc.nl .Hiërarchische gesloten systemen leiden vaak tot situaties waarbij gezag en respect het verliezen van geweld en onderdrukking. Daar zijn in de geschiedenis van communisme tot katholicisme veel voorbeelden van. Katholicisme is echter geen ideologie maar een religie. Een religie die zoals het hoort liefde en een moraal van goed en kwaad uitdraagt, maar zich in mijn ogen echt onderscheidt door de ruimte die het biedt voor berouw en vergeving. De (ex) Broeders van Huybergen zou ik daarom willen uitnodigen om van deze ruimte gebruik te maken door bijvoorbeeld via dit forum, verontschuldigen aan te bieden (te biechten voor mijn part) en daarmee berouw te tonen. Ik ben dan op mijn beurt graag bereid te vergeven.

Eddy Beekman31-03-2010
Ik heb op Alverno, onderdeel van St. Marie, gezeten van 1967-1970.Ik herinner me Tarcisius ook, en wel omdat hij mij (als 9-jarige jongen) ontzettend in elkaar getrapt heeft, tot ik letterlijk sterretjes zag, omdat ik ruzie had met een van zijn lievelingetjes. De jongens waarmee de broeders friemelden, werden door ons 'Fiepen' genoemd. Broeder Maurice (6e klas)zie ik nog voor me, in de klas sabbelend aan jongensoortjes. Net als refterbroeder Antoine, die me met geweld dwong om mijn net uitgekotste pudding opnieuw op te eten. Een half jaar daarna werd hij verwijderd omdat hij een jongen in het bos had uitgekleed. Al met al een vervelende tijd.

Jos van Broekhoven26-03-2010
Ik heb maar 1 jaar op St.Marie gezeten van 1956/1957 en heb daar nog veel herinneringen aan.Ik woon nog steeds in Bergen op Zoom en ben net als Rob 67 jaar.Heb daar ook mee gedaan aan 2 toneeluitvoeringen Jeugd in de branding en de Eeuwige strijd, daar was ik de kabouterkoning. Heel leuk om die oude foto's te zien vooral de foto waar ik op sta als zoon van dokter Skova met aap en ook die andere foto's. Rob Kerckhoffs bedankt voor de mooie foto-reportage, de naam van dat zigeunermeisje die jij niet wist is Maarten Duinstee. Verders heb ik ook nog foto's, ook mijn klassefoto die nog niet op deze site staan.

Jac Klaver15-03-2010
Ik wilde gewoon een gezellig berichtje achterlaten en Frank een compliment geven voor zijn werk... tot ik dit las: "Ben verrast door de site. Ben als BR.Tarcisius groepsleider geweest op St Marie van 1964 tot 1975. Vele foto's komen erg bekend voor.Zal eens kijken of ik nog foto's heb." Tarcisius.. Je hebt er werkelijk geen benul van wat je mensen hebt aangedaan geloof ik. SCHAAM JE !!

vorige    pagina 5 van 12     volgendeNieuwe bericht

Naam: *
E-Mail: (optioneel)
Homepage: (optioneel)
Bericht:
 
Verifieer uw inschrijving middels het vinkje:
 

  

 

 

Neem contact op met Frank Bogers