Raamdoorvoer luchtafvoer slang voor mobiele airco zelf maken

Op internet staan allerlei voorbeelden van raamdoorvoeren, raamafichtingen en flexibele slangafdichtingen om de warme lucht van je airco naar buiten af te voeren.

raam doorvoer slang mobiele airco

Hier vind je mijn oplossing hoe ik het aangepakt heb door gebruik te maken van een multiplex houten plaat.. Veel klus plezier.

Huis & Tuin

Mobiele airco voorbeeld slang door het raam.

Ik zag het niet zitten zo een kant en klaar pakket air Lock systeem te kopen met klittenband, gaas, ritssluitingen, tyraps en noem maar op. Mijn oplossing van het probleem verdient zeker niet de schoonheidsprijs, maar het werkt fantastisch. Ik heb een houten kozijn en een naar buitendraaiend slaapkamer raam. Wat ik zelf heb gemaakt werkt zeer efficiënt en afdoende. En voor 60 euro aan materiaal was ik klaar en een dagje werk. Ben toch met pensioen ;-)

mobiele airco installeren

Meten is weten. En in corona tijd met dat thuis werken is een koele werkruimte wel een must.Ik heb via internet een mobiele airconditioning Comfort Plus CP-12 3,5kW mobiele airco aangeschaft bij cvtotaal.nl koel capaciteit 12000BTU (3,5kW). Ruim voldoende voor onze slaapkamer van ca 34 m3. Beter iets meer capaciteit dan te weinig. Perfecte airco, echter het geluidsniveau van 65 dBA is aan de hoge kant. Prijs 399,00 Euro incl. BTW en verzending. De levering was compleet met afvoerbuis en raam afdichtings plaat montage. Maar zoiets is leuk wanneer je schuiframen in je huis hebt. Dus daar kon ik niks mee doen. Maar let op aan het uiteinde van de slang zit een soort adapter, die aansluit en past op de raam afdichtingsplaat. Deze plaat/aansluiting heb ik deels gebruikt in mijn afdichtings plaat / raam doorvoer.


adapter airco slang

Adapter die past in de bijgeleverde afdichtsplaat (voor schuifraam). Deze heb ik aangepast voor het aansluiten van de slang als doorlaat en afvoer van de warme lucht.

Aan de slag. Inmeten binnenkant kozijn en afmetingen bepalen voor multiplex plaat voor de timmermann. Alsmede de maatvoering van de uitsparing voor het adapterstuk. Ik heb gekozen voor een watervast multiplex plaat in plaats van mdf. Mocht het onverwachts gaan regenen kan een mdf plaat het water vocht opnemen en zacht worden. MDF is niet waterbestendig.


Na het inmeten een tekening gemaakt van de afdichtingsplaat die in het kozijn past. Tevens de uitsparing er ingetekend waar de aangepaste kunststof afdichtings plaats wordt gemonteerd. en waardoor de warme lucht straks weg kan. Dit gat heb ik rechtsonder in de plaat gehouden. Hierdoor is de slang lengte tussen de mobiele airco en het afvoer gat minimaal. Tevens kan ik dan het rolluik zover mogelijk laten zakken. Met de tekening ben ik bij de plaatselijke houthandel / timmerman geweest om de plaat te bestellen. Ik heb ook gelijk de uitsparing voor de adapter er in laten maken. De andere dag kon ik de plaat op halen. Op zijn advies hebben we gekozen voor een watervaste multiplex plaat van 10 mm. Deze kun je natuurlijk ook bij de bouwmarkt gamma praxis karwei hornbach bestellen / kopen.

raam afdichting

Kijken of de plaat goed in het kozijn past. Hier en daar heb ik de plaat een beetje afgeschaafd.
Beter te groot dan te klein. Rechts op de foto een zelf op maat gemaakte insecten vliegen hor.
Voordeel van houten plaat is, dat ook de warmte wordt tegen gehouden.


Aansluiting slang airco

Het gat in de kunststof afdichtingplaat heeft een lengte 20 cm. Het gat dat ik in de plaat heb laten maken is 22 cm lang. Dan heb ik in de kunststof plaat met een ijzerzaagje een uitsparing gezaagd.

passtuk maken afvoerslang airco

Hier kun je zien dat ik de uiteinden over een lengte van 6 cm heb uitgezaagd. Het kunststof deel kun je nu zo in het gat van de watervaste plaat drukken.


doe het zelf pakket

Controleren of alles past en werkt. Goedgekeurd, dan kunnen we nu de kunststof plaat vastzetten met een paar schroefjes. Best leuk karweitje om te doen.

zorg voor het juiste gereedschap

Eerst aftekenen waar de gaatjes moeten komen en voorboren met een boortje van 2 mm. Ook waar de schroefjes moeten komen voorboren! En zorg voor het juiste gereedschap !


De schroefjes zitten er in en de aansluiting is gereed voor gebruik.

gat voor doorlaat warme lucht

Indien je een mobiele airco hebt aangeschaft en deze onderdelen zitten er niet bij,
kun je zo een adapter en schuifplaat ook los online bestellen.

We gaan nu verder met het monteren van de bevestigings middelen
om de "slang-doorvoer-plaat" in het kozijn te monteren en te borgen.


grendels voor montage plaat doorvoer

Om de afdichtings plaat gemakkelijk in en uit het kozijn te plaatsen en te verwijderen, heb ik 2 handvaten op de plaat gemonteerd. Het vastzetten van de plaat doe ik met 4 grendels.

schroevendraaier

Ook hier weer voorboren en voorschroeven. Ik had schroefjes die te lang waren en dus ingekort, dan helpt het "voorschroeven" om ze gemakkelijk in het hout te schroeven.


handgrepen vast zetten

Handgrepen en grendels gekocht bij Kroon.nl lekker goedkoop en goed spul.


eindresultaat

Zo ziet de plaat er uit wanneer alles gemonteerd is. De pen van de schuifgrendels worden opgevangen in "zadels" welke op het kozijn worden gemonteerd. Dat wordt heerlijk slapen in een koele slaapkamer.

de plaat is gemonteerd

Het kozijn is nu voorzien van de afdichtings plaat in het raam. Laat de hete zomer en warme dagen maar komen. De slang aansluiten om zodoende de warme lucht af te voeren. De mobiele airco kan zijn werk weer doen.


detail afvoer slang aansluiting

De warme lucht van de mobiele airco kan nu naar buiten. De slang is eenvoudig los te koppelen van de afdichtings plaat d.m.v. de adapter naar boven te schuiven. En met een klik weer naar beneden om vast te zetten.

de mobiele airco is aangesloten

Hier het complete plaatje. De mobiele airco geïnstalleerd en de afvoer slang aangesloten op de buitenlucht. Dat wordt lekker slapen. Welterusten.


Waarom deze oplossing? Er zijn toch ook monoblock en split airco's. Een mobiele airco is goedkoper in aanschaf en wordt maar tijdelijk gebruikt. Het is wel omslachtig, staan in de weg en energie vreters. Je hebt geen vaste doorvoeringen en gaten in de muur. Alles heeft zijn voor- en nadelen. En houd het hoofd koel.


buiten zijde van de afvoer

De buitenzijde van de afdichtings plaat. Nog een likje verf of een mooie tekening er op en klaar is Kees. Goedenacht.

slaap lekker

Lekker genieten van je nachtrust tijdens de zwoele zomeravonden, dankzij een mobiele airo met de afvoerslang probleemloos naar buiten gewerkt.


Opmerking: Ik gebruik deze afdichtingsplaat alleen als de airco aan moet. Dus als het een paar dagen warm weer is, laat ik de plaat zitten. Overdag zet ik het raam op een kier en het rolluik dicht. De plaat is met de 4 schuifgrendels binnen een paar tellen verwijderd en plaats ik de raamhor er weer in. Zet het raam weer op een kiertje en het rolluik kan ook weer naar beneden.

Ik kan de plaat laten zitten en het raam op een kiertje laten staan, en het rolluik laten zakken boven de lucht uitstroom openning, maar dan kan de warme lucht niet goed weg en krijg je problemen met de mobiele airco !

Een airco kan ook de lucht zuiveren en drogen. Misschien helpt het ook wel tegen pollen voor hooikoorts patiënten of corona virus deeltjes in de lucht ?

Reageren of een reactie plaatsen ?! Zie hier de reactie van SY "Super bedankt man, heeft me echt geholpen!" klik hier voor een foto van zijn constructie


Keywords: luchtafdichtings set - universele raamafdichting - raamkit - luchtdoorvoersysteem - afvoer warme lucht door raam of deur - raamdoorvoerslang - raamafdichting mobiele airco