Hoe moet ik mijn fuchsia's overwinteren ?

fucsia overwinteren

Ik wil mijn fuchsia's bewaren en overhouden voor het volgend jaar.
Wat moet ik doen om mijn fuchsia's te laten overwinteren.
Een veel gestelde vraag en hier de uitleg en informatie met tips en trics.
Wat u moet doen om ze winterklaar te maken voor het volgend jaar.
Komplete handleiding met beschrijving en foto's.
Veel plezier met de werkzaamheden zoals de planten uit de grond te halen,
ontgronden, snoeien, wassen, drogen en opslaan ;-)

Frank Bogers

Alles over het overwinteren van uw fuchsia planten

Hoe moet in mijn fuchsia overwinteren en opslaan?
Wat moet ik doen om mijn fuchsia's planten over te houden in de winter?
Fuchsia's overwinteren in 7 stappen. Snel cursus.
Benodigde tijd ca 3 uur voor 30 planten.

overhouden fuchsia's

Stap voor stap uitleg voor het overhouden of overwinteren van de fuchsia plant. Bij elke beschrijving een foto hoe je te werk moet gaan. Dit is eenvoudig te volgen en het kost u een paar uurtjes om het tuin karweitje te klaren.Veel plezier en kies wel een mooie najaarsdag uit. Werk ze !

fuchsia in bloembakken

Het gaat hier ongeveer om een 30 stuks grote en kleine exemplaren. Die we straks opslaan in een kist of bak van 60x40x40 cm. Dus veel plaats heeft u niet nodig, alleen een plekje in de winter waar het niet kan vriezen. Bij mij staan ze in een kast in de garage die niet verwarmd is, met een enkel steens muurtje. Zo blijven ze lekker koel en schieten ze niet uit.

 

fuchsia-in bloembakken

Wanneer moet ik de fuchsia's uit de grond / potten of uit de bloembakken halen ?
Zodra het 's nachts gaat vriezen moet het karwei geklaard zijn. Dus kijk regelmatig naar het weerbericht of er nachtvorst aan zit te komen. Zo komt u ook niet voor verrassingen te staan, dat u 's avonds nog voor de vorst alles in één keer moet binnen halen.

planten en bloemen stekken

STAP 1: Het is herfst eind november / december en tijd om de fuchsia's uit de potten en bloembakken te halen. Fuchsia's zijn nogal wortelig en u zult waarschijnlijk alles met één kluit uit de pot kunnen halen. Ga met een bot mes (zodat er geen ongelukken gebeuren) langs de binnenkant van de pot en snij de aarde of kluit los van de pot. Een beetje wrikken met de stam en de fuchsia komt met kluit en al in zijn geheel uit de pot.

fuchsia ontdoen van de aarde

STAP 2: Maak voorzichtig de kluit beetje bij beetje los van de wortels. Zorg ervoor dat u geen of bijna geen wortels breekt. Gebeurd dat toch dan zal het wel een wortel zijn die later in het proces toch was gesneuveld. Het karweitje doet u boven de groenafvalbak of gft bak, zodat u gelijk van de aarde vanaf bent. Natuurlijk kunt u het boven de grond van de tuin doen en later onderspitten. Haal zoveel mogelijk grond of aarde van de wortels. Plastic handschoenen werken voor dit karweitje bijzonder fijn.

stekken fuschias

STAP 3: Nu de kluit met aarde wat is geslonken, is het gewicht ook wat minder geworden. En is de fuchsia wat handelbaarder. We gaan nu de fuchsia ruwweg van de bladeren ontdoen. Dit doen we met onze 3 rechtse of linkse vingers. (We hebben toch handschoenen aan) We ritsen voorzichtig de bladeren eraf, zodat we alleen nog steeltjes en wat bladeren zien. Doe dit boven de groenafvalbak zodat we meteen van de bladeren en losbrekende steeltjes af zijn. Of gooi ze op een eigen mesthoop.

kinderen vinden het leuk om de bloementjes water te geven

Waarom moeten we de bladeren er afritsen?
Wanneer we er de bladeren afritsen hebben we er beter zicht op, als we gaan snoeien/inkorten van de stengels. Dit omdat we straks de fuchsia met een schaar gaan snoeien. De overbodige stelen en takjes kunnen we dan beter verwijderen.
SNOEIEN IS GROEIEN !

fuchsia terug snoeien knippen

STAP 4: Het snoeien of terug knippen
Oohhh ik zie je al denken is dat niet te veel gesnoeid en veel te kort.
Nee hoor, je moet niet bang zijn.
Bij deze fucshia kan dat.
Er zit al een hele knoest op en daar komen volgend jaar ook weer nieuwe takken uit.

 

bijen en fuschsia

En uit de terug gesnoeide fuchsia komen ook weer zo'n 5 of meerdere takken.
Zo wordt het straks weer een mooi geheel. En waar de bijen weer lustig op af komen om hun portie nectar weer binnen te halen
Kijk eens naar de dikte van de stam van dit exemplaar, is al 20 jaar of ouder.

de grond van de kluit spoelen

STAP 5a: Zet 2 emmers water gereed. Dompel in de 1e emmer de gehele kluit een paar keer flink onder water. Zodat de aarde van de wortelen spoelt.
U kunt natuurlijk de plant met kluit en al, er een tijdje in laten weken. Terwijl u met de andere planten bezig bent om deze te snoeien e.d.

uitspoelen wortels

STAP 5b: Gebruik de 2e emmer, dit water is schoner, om de resterende aarde er nog uit te spoelen. Desnoods houd u de kluit onder de stromende kraan en pulkt de resterende aarde er voorzichtig tussen uit. Probeer alleen maar wortelen over te houden en maak de wortels zo schoon mogelijk.

mooie schone wortels

STAP 6: Na het schoonspoelen en het verwijderen van zand klei etc kun je de wortels met de hand een beetje droogslaan. Dus de stam beet nemen en net doen of je de bodem aan het zegenen bent. Hierdoor komen er nog kleine stukjes vrij die dan op de grond vallen. Doe dit een paar keer en laat de fuchsia's drogen. Controleer nog op verontreinigingen zoals zand, beestjes e.d.

turfstrooisel

Stap 7a: We zijn er bijna. Neem een plastic of houten krat of bak. Bedek de bodem met een paar centimeter turf strooisel. Verkrijgbaar bij het tuincentrum Welkoop Boerenbond of Intratuin
Let wel dat deze pas is aangeschaft en vers is. Zodat deze op het juiste vochtgehalte is en er nog voedingsstoffen in zitten Neem GEEN potgrond of tuinaarde. Dit is te vast en te vochtig !

fuchsia takken in de winterslaap

Stap 7b: Na een laagje turfstrooisel legt u de schone en droge planten in de bak. Weer een laag turfstrooisel er over en zo maakt u de bak helemaal vol. Dus de volledige plant met wortel en stam geheel onderdekken met turfstrooisel. Tik met de bak voorzichtig een paar keer tussendoor op de werkbank of vloer. Dan klinkt het strooisel een beetje in. Ik heb een tempex deksel wat niet helemaal van boven afsluit en plaats de bak met fuchsia's in een werkkast op de onderste legger. Deur dicht en klaar is Kees. Tot in April het volgend jaar ;-)