Buurtschap de Kladde

kladde gemeente Bergen op Zoom
De Kladde een prachtig gebied tussen Lepelstraat en Steenbergen

KOMT ER EEN WINDMOLEN PARK IN DE GLYMESPOLDER RUBEERDIJK ? (nov 2023)

Terug naar Lepelstraat

De Kladse molen.

De naam van de buurtschap werd in het verleden op verschillende wijzen geschreven. Genoemd worden De Klad, De Kladden en de Leemkladden. In het aardrijkskundig woordenboek van Van der Aa staat de buurtschap vermeld. Bij de uitgave van dit werk in 1845 had De Kladde een oppervlakte van 37 hectare en telde 190 inwoners. "Ook is er eene school", meldde Van der Aa.

kladse molen foto Frank Bogers
Foto vanaf "Hoeve 't Slot"

Buurtschap de Kladde

De naam Kladde roept allerlei associaties op, vaak ook negatieve. In tal van Nederlandse spreekwoorden en gezegden komt de term klad of kladden voor. In het Woordenboek der Nederlandse Taal worden vele betekenissen gegeven.

cafe de kladde
Café de Kladde vroeger


Kluit, Kloot .. Klodder

Iemand bij zijn kladden pakken, betekent zoveel als iemand vastpakken. In dat geval staat kladden voor oude, slordige kleren. Klad wordt ook gebruikt in de betekenis van concept of een slordige aantekening. Het woord klad staat ook in verband met de termen kluit, kloot en klodder. In die zin gaat het om de aanduiding voor aarde of grond. Waarschijnlijk heeft de buurtschap De Kladde daar haar naam aan te danken.

de molen van de kladde
De "Kladse molen" is een ronde stenen bergmolen

Leemkladden

In het verleden heette de buurtschap ook wel De Leemkladde of Leemcladde. In een akte in het Bergse stadsarchief uit 1589 komt de naam Leemcladde al voor. De vermelding hield verband met een financiele transactie door Adriaen Willem Danielszoon die op 7 september 1589 zijn belang in een rentebrief verkocht aan Frans Willemszoon. Een rentebrief was een soort schuldbekentenis waarbij meestal onroerend goed tot onderpand werd gegeven, in dit geval een stuk land onder Steenbergen, gelegen in de "Leemcladde". Hieruit kunnen we afleiden dat de naam verband houdt met de grondsoort: een klad of een kluit leem, of ruimer gezegd leemrijke grond. De leemrijke grond was in West-Brabant van belang voor de potmakersbedrijven in Bergen op Zoom en later voor de steenfabrieken in Halsteren en Wouw. Veel potmakers sloten met grondeigenaren in Halsteren en omgeving overeenkomsten om het leem van de gronden te delven.

tekening molen van de kladde
Pentekening molen van de Kladde

De Cladde

Op een kaart van J.B. Adan uit 1789 staat de buurtschap vermeld onder de naam "De Cladde". De aanduiding op de kaarten was van groot belang omdat hiermee de grensscheiding tussen Halsteren en Steenbergen werd aangeduid. Op kaarten uit de negentiende eeuw komen zowel de naam Leemkladde als De Kladde voor. De buurtschap had al in de negentiende eeuw verschillende fraaie hofsteden. Een ervan droeg de naam "Groot Kladwijk". In het Steenbergse deel van De Kladde (Kladseweg 3) staat nog een fraaie boerderij uit het begin van de vorige eeuw.

boerderij van de Wit
Boerderij van de Wit-Koenraadt


Café de Kladde

Tot enige jaren geleden stond er aan de oostkant van de Kladseweg een ronden stenen bergkorenmolen. Deze was in 1851 gebouwd door H. Van Wezel uit Lepelstraat. Het bouwwerk was bijna zeventig jaar in bezit van de familie De Wit; sinds 1922 eigendom van achtereenvolgens B. Den Oudsten, M. Van Sliedrecht en Chr. De Weert. Hoewel de molen sinds 1969 op de lijst van beschermde monumenten van de gemeente Steenbergen stond, kon helaas niet voorkomen worden dat hij totaal in verval raakte. Al rond 1970 stond hij er sterk vervallen en verwaarloosd bij.

cafe de Kladde
Café de Kladde

't Is Brabant, dat ik zo bemin, Omdat ik daar geboren bin. En waar ik ben, ga of staat, Mijn liefste plek is Lepelstraat.Bron: W. Plaisier

gasterij de kladde fietsroute

Welkom bij Gasterij de Kladde
De gelegenheid om een fietsstop te maken en de inwendige mens te versterken.

fietsroute eten drinken lepelstraat

Gasterij de Kladde opent haar deuren. (bron BndeStem)


Luchtfoto Kladde

De Kladde van uit de lucht. (Bron foto ?)


Verenigingen gevestigd in café de Kladde


de visclub kladde

De visclub

toneel vereniging voor eer en deugd

Toneel vereniging voor eer en deugd meer >>>


duivenclub de Vredesduifop de kladde

12 1/2 jaar bestaan van Duivenclub de Vredesduif. Zittend: Geert van Loon, Marijn Brouwers, Jan van Tillo, Pieta van Tillo-Kats, Rinus Roosendaal, Willem van Eekelen, Toon Jansen. Staand: Piet Keijl, Frans de Kock, Christ Geers, Jan van Eekelen, Piet van Wijk, Bart van Schilt, Marijn Raats, Jan van Schilt, Wim Clarijs, Christ v/d. Kieboom, Naan van Schilt, Cees van Tillo, Janus Veraart, Geert Suijkerbuik, Jan Bosters, Geert Otte, Pauw van Tillo, Puk van Schilt, Bovenste rij: Jan v/d. Veeren, Kees de Krom, Jan Roosendaal Mz, Jan Roosendaal Az, Sjel Maas, Dorus de Krom, Koos van Eekelen, Toon van Eekelen, Janus Roosendaal, Marijn Tunders, Marijn Schillemans, Christ Meesters, Jan Snelders, Kees van Schilt, Piet Roosendaal, Kees Ooms, Frans Bosters, Adriaan de Krom, Jan Brouwers, Rens Brouwers.


de vredesduif 25 jaar bestaan

De Vredesduif 25 jaar bestaan 1970

de duivenclub vredesduif kladde

De Vredesduif 35 jaar bestaan 1945 - 1980


75 jaar de vredesduif jubileum

PV de Vredesduif 75 jaar Lepelstraat 1945 - 2020 Foto Colinda van Ekeren



Nu de Kladse Meule er niet meer is, krijgen we er een paar nieuwe voor terug :-( Windpark Rubeerdijk


windmolenpark glymespolder

Windmolenpark in de Glymespolder ? (Bron BndeStem)


glymes polder met windmolens

Windmolens zo hoog als de Eifeltoren (Bron BndeStem)

zonnepanelen zonnepark kladde glymespolder lepelstraat

Dit kan er ook nog wel bij. (Bron BndeStem)


De Glymespolder, De Eendracht, De Kladde, De Pals, De Rubeerdijk en de Groenedijk hebben de watersnood overleeft. Nu nog het hoogspanningsstation, windmolens en de zonnepanelen of zonnepark. De toekomst zal het leren.


hier komen de windmolens van 280 meter hoog

Links de Rubeerdijk en rechts de Glymesweg in Lepelstraat. De locatie waar eventueel de windmolens komen.
Op de achtergrond de Kladde en in de verte ligt Steenbergen.

windmolens in de polder van Lepelstraat

Links de Kladseweg en rechts de Rubeerdijk. Op de achtergrond de Groenedijk. Wordt dit de locatie voor de windmolens?


kladseweg rubeerdijk glymespolder

De Kladseweg die naar de Kladde loopt. Rechts de Glymespolder met op de achtergrond ons mooie dorp Lepelstraat.

ploegen in de Eendrachtpolder

Frank Bogers op de tractor in de Eendrachtpolder.................................. Uitgeploegd ;-(


windmolens 280 meter hoog in Lepelstraat

Bron De Halstersekrant 29-11-2023

 

Kladde: Bewoners van de Kladde krijgen opnieuw een bouwplan voorgeschoteld.
Dit keer niet door de gemeente maar door een wondmolenbouwer/elektriciteitsbedrijf.
Om het netjes te zeggen: ze voelen zicht opnieuw gepiepeld.

Meer informatie op Windpark Rubeerdijk


Komt er een windmolenpark op de Kladde ?

Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Je kunt de polder ook volbouwen met meters hoge windmolens en zonneparken. Dan hebben we niet alleen last van het hoogspanningsstation op de Pals en het het geluid van de autobaan A4. Maar ook het gezoef van de wieken van de windtribunes. En in de nacht de knipperlichten............Slaap er nog maar een nachtje over .

Gefilmd vanaf het herdenkingskruis op de dijk 5-8-2021


Geen hoogspanningsstation of windmolens of zonnenparken in De Glymespolder en de Rubeerdijk