Aad van der Voort Oosterhout Bergen op Zoom Huijbergen 1943-1949 deel I

st marie handelsmulo

Foto 2 Arendstraat 1944 Oosterhout

Hallo Frank, Op de eerste plaats een compliment voor je uitstekende website. Voor velen zoals ik zal het verleden weer naar boven komen bij het zien van foto's en andere beelden, zoals de kwaden noten kaarten. In de 2e Wereldoorlog 1943 ben ik bij Sainte Marie aan de Arendstraat te Oosterhout in de 5e klas van de lagere school gekomen. Mijn ouderlijk huis was in Poeldijk bij Den Haag. Het daarop volgende jaar september 1944 was de school door oorlogshandelingen niet bereikbaar. Dus moest ik dat jaar noodgedwongen thuisblijven. Van de tijd in Oosterhout heb ik maar een foto. Films waren waarschijnlijk moeilijk te krijgen en de bezetter had het niet zo op fototoestellen.

Op de foto hadden we sneeuwpret op de binnenplaats, de cour, aan de Arendstraat. Voetballen deden we toen bij een voetbalvereniging TSC, een eind van de school vandaan. In dat 1e jaar waren mijn schoolprestaties niet al te best. Het eten was gezien de oorlogsomstandigheden goed. Alleen herinner ik me dat boter kennelijk niet te krijgen was en de broeders een geel smeersel maakten, dat de Brabanders onder ons "stierenbotter" noemden. Veel kan ik me van die tijd niet herinneren vanwege het ontbreken van ondersteunend beeldmateriaal. Bij het terugzoeken van namen bij foto's ben ik bijzonder geholpen door Kees Bovée en zijn neef Alex Bovée uit Halsteren, die beiden ook op het internaat zijn geweest.
Als iemand het niet eens is met de tekst of aanvullingen kan geven over de tekst of vergeten personen, dan hoor ik dat graag.

Terug naar overzichtSeptember 1945, kort na de capitulatie, begon het nieuwe schooljaar van het internaat aan de Hoogstraat te Bergen op Zoom. Openbaar vervoer was er nauwelijks, daarom hadden de broeders sleepbootkapitein Caron uit Wemeldingen, wiens zoon ook naar de Hoogstraat ging, gevraagd of hij bij Den Haag enige leerlingen op wilde halen. Voor de uitvoering van zijn werk had hij de beschikking over een flinke auto. Met hem reden mee George Heppen uit Poeldijk, Damiaan Zuidgeest uit Den Hoorn, Jansen uit Den Haag en Adriaan van der Voort uit Kwintsheul. Heppen moest naar Huijbergen en de anderen naar Bergen op Zoom. Aangekomen bij de vernielde Moerdijkbruggen kregen we te horen dat de wachttijd voor de oversteek met de pont 3 uur was. Er is toen doorgereden naar de pont van Hedel, waar we een wachttijd van een halfuur hadden Het was erg laat toen we in Bergen aankwamen. Aan de Hoogstraat waren 2 klassen Lagere School, klas 6 en 7. Broeder Giovanni onze leraar vroeg mij in welke klas ik moest zitten. Ik zei in de 7e. Ik was me bewust dat er flink gewerkt moest worden om mijn schoolniveau op te krikken. De omgeving met behoorlijk wat discipline werkte daar duidelijk aan mee.
Aan de Hoogstraat ontmoette ik enige bekende van de Arendstraat te Oosterhout. Wie me duidelijk bij is gebleven, was Jan van Gool, waar ik goed mee op kon schieten. Buiten de klas waren we toevertrouwd aan Broeder Ernest, onze surveillant. Met hem gingen we naar een grasveld op een verhoogd terras, dat enige km's van de Hoogstraat af lag. Hier werd gevoetbald of andere spellen gedaan. Ook verre wandelingen maken was een sport. Soms liepen we naar de Oosterschelde om daar te gaan zwemmen. Na het eten in de refter, brachten we 's avonds door in de recreatiezaal. Bij het avondeten kregen op vrijdags dikwijls een haring. Mijn probleem was dat ik die vis verschrikkelijk vies vond. De oplossing was, als Br. Ernest het niet zag, de haring in mijn portemonnee doen en hem na het eten in de w.c. gooien. Toen mij moeder in de vakantie mijn zakken leegde, vroeg zij waar die stank vandaan kwam. Dus moest ik de waarheid vertellen. Zelfs op mijn trouwdag werd dit nog gememoreerd. Het openbaar vervoer naar en van huis is in dat jaar goed op gang gekomen, zodat hulp hierbij niet meer nodig was. Het jaar heb ik afgesloten met voldoende resultaten en het advies was vervolgopleiding mulo Sainte Marie Huijbergen.

Bergen op zoom Hoogstraat

4 Bergen op Zoom: Hoogstraat 1945 - 1946
Onderste rij van links naar rechts: L.Lips - ? - Ottevanger
2e rij v.l.n.r.: Kees Verschuren - A. Potters - Broeder Ernest (surveillant) - Petrus van Akkeren - Broeder Giovanni (klassenleraar) - Amadée Backe - Caron
3e rij v.l.n.r.: Joosen - A.Appels - Harrie Schrauwen - Jansen - Damiaan Zuidgeest - Kees Biemans - Sake van der Veen - Marcel Messegers - Theo Baks -
Jan van Goo - , Adriaan van der Voort - ?
Bovenste rij v.l.n.r.: Joosen - ? - Rob Calon - Cornelissen - Ernest Vael - Kees Bovee - ? - ? - ? - ?

kostschool bergen op zoom

5 Bergen op Zoom, 1945 - 1946. In dit lokaal waren de 6e en de 7e klas ondergebracht. Dat is achter het gangpad het deel van de 6e klas. Achter in de hoek zit mijn neef Damiaan Zuidgeest.

6 Bergen opZoom Dit is het gedeelte van de 7e klas.
Ik zit op de achterste bank in het midden.
7 Bergen op Zoom, sneeuwpret in de winter 1945/ 1946.

8 Bergen op Zoom Zwemmen in de Oosterschelde onder leiding van Br. Ernest. We liepen in ongeveer een uur naar de zwemlocatie en na afloop in een uur weer terug. Geheel rechts, de bovenste persoon ben ik. In het midden met zijn voeten naar voren is Jan van Gool. Anderen zijn ook terug te vinden door vergelijking met de klassenfoto.

vliegveld woensdrecht

9 Bergen op Zoom Links op de foto met de handen in de zijden, dat ben ik. We zijn begonnen te zwemmen bij laag water. We moesten dan ook een flink stuk het wad oplopen. Bij opkomend water was snel terugtrekken vereist, omdat in de geulen die we moesten passeren een gevaarlijk sterke stroom ontstond.

spelletjes spelen op de cour

11 Bergen op Zoom Conjé, het afscheidsfeest op de cour ter afsluiting van het studiejaar 1945/ 1946. Geblinddoekt enige objecten omslaan.
12 Bergen op Zoom Broeder kok zorgde dat ook onze magen goed gevuld werden. In het midden staande met het petje, Sake van der Veen.

13 Bergen op Zoom Op het bankje met het uithangbord op zijn voorhoofd, Marcel Messegers.flessen vissen

14 Bergen op Zoom Flessen vissen. Rechts A. Potters en links op zijn rug Cornelissen.

ezeltje prikje

15 Bergen op Zoom Rob Calon doet ezeltje prik je. Geheel links Marcel Messegers, geheel rechts Ernest Vael.
kapel in de hoogstraat

16 De kapel op de eerste verdieping aan de Hoogstraat, Bergen op Zoom met kerststal in 1945.

rapport 7e klas

17 Mijn overgangsrapport naar de Mulo. Ten opzichte van Oosterhout waar ik zeer slecht gepresteerd had, was bij mij duidelijk de bewustwording gekomen dat het beter moest.


Aad van der Voort foto's en verhalen
deel 1 - deel 2 - deel 3